Lund

Ska du sälja sprit?

Petter Forkstam, kommunfullmäktigeledamot och partiföreträdare för MP, som ska praktisera på Systembolaget i Saluhallen idag klockan 11–13.

Petter ForkstamBild: Foto: Hussein El-Alawi
– Sälja sprit, jaaa … Jag ska ju praktisera och jag misstänker att jag kommer att ha en person bakom mig som hjälper mig, för jag är givetvis inte auktoriserad till detta.
Du är inte rädd att bli lurad av någon artonåring och åtalad, som en Systembolagsanställd blev förra året?
– Jag tror att Systembolaget med det här vill visa politiker just vilken ansvarsfull alkoholhantering som behövs och vilken ansvarsfull alkoholhantering som bedrivs på Systembolaget. Jag måste ju så klart – efter en genomgång – ha förståelse för vilka frågor som jag måste ställa. Jag tror inte att det är enkelt.
Vad är det du ska göra?
– Vad jag har förstått kommer jag dels att få en uppfattning hur det är bakom kulisserna med att lyfta ner flaskor och lyfta upp flaskor på hyllan, dels – det svåra – sitta i kassan och ställa de här frågorna om att få se ID och bedöma att personen i fråga inte är full. Och även se till så att det inte blir någon langning. Det är också någonting som är viktigt för mig att kunna avgöra, men svårt att göra.
Varför gör du det här?
– Jag tyckte att det lät som ett väldigt intressant erbjudande att förstå hur det är att jobba på Systembolaget. Jag gör det för att jag tror på Systembolaget, jag tror på ett monopol i Sverige.
Gå till toppen