Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Akutläkare hotar hoppa av

Sjukhusledningen har ingen pejl på hur illa det är, säger läkare på akuten vid Sus i Lund. Efter ett krismöte har läkarna anmält sin arbetssituation till Arbetsmiljöverket.

Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
Hälften av läkarna på akuten i Lund överväger att säga upp sig i protest mot den låga bemanningen. Skyddsombud på akuten har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.
Enligt Essi Sundblom, på Mellersta Skånes läkarförening, så hotas patientsäkerheten.
Under onsdagen höll läkarna krismöte.
– Vi måste öka bemanningen för att trygga patientsäkerheten. Det går inte att dra in mer, det behövs fler vårdplatser. Patienter som kommer till akuten har många gånger redan varit inne på sjukhuset men inte blivit färdigbehandlade. Budgeten är för liten för att driva sjukvård på den nivå som Socialstyrelsen kräver. Högsta sjukhusledningen har ingen pejl på hur illa det är, säger Essi Sundblom.
Eva ThorénTodoulos är chef för akutdivisionen på Sus. Hon instämmer inte i läkarnas beskrivning.
– Den ansträngda situation som vi har i Lund på läkarsidan beror till stor del på att man valt att utbilda många akutläkare samtidigt. Just nu är många ute på sin sidotjänstgöring på andra kliniker. Då har vi svårt att täcka passen för vi kan inte ta in vilken läkare som helst, säger hon.
Akutläkarna menar att situationen har försämrats konstant under de senaste åren.
– 2008 var vi fyrtio fast anställda läkare och hade dessutom hjälp från andra kliniker. Nu är vi tjugofem läkare och har mindre hjälp. Det är ohållbart, säger Essi Sundblom.
– Dessutom har flera vårdplatser på sjukhuset stängts så patienterna ligger kvar längre på akuten. Väntetiderna är långa för färdigbehandlade patienter som ska vidare till andra avdelningar, säger Essi Sundblom.
För de läkare som är kvar ökar arbetsbördan.
– Läkarna mår dåligt och redan i maj gjordes en anmälan tillsammans med övriga fackliga organisationer. Det har inte hänt något och nu råder dessutom anställningsstopp.
Minst fem läkare har redan slutat på akuten i år.
– Läkare som blivit specialistutbildade hos oss vill inte arbeta kvar här. Vi förlorar spetskompetens. Vi har unga läkare som själva borde få handledning som plötsligt har den högsta medicinska kompetensen och får axla ett stort ledningsansvar, säger Essi Sundblom.
Eva ThorénTodoulos säger att läkarna som slutat gjort det av andra skäl, som att de fått högre lön någon annanstans eller bara velat flytta.
Hon håller inte heller med om resonemanget att det måste till fler vårdplatser.
– Det är inte så enkelt som att bara öka antalet platser. På internmedicin har man stängt avdelningar men producerar precis lika många vårdtillfällen på sju avdelningar som man gjorde på nio tidigare. Det handlar om att koncentrera resurserna, säger Eva ThorénTodoulos.
Gå till toppen