Malmö

Dockakut lämnar Malmö

Möbelvaruhuset flyttar. Oräkneliga nallar och dockor får åka pappkartong. Ägaren till specialbutiken Margarethas Dockskåp har hittat sitt drömhus i Småland.

Margaretha Elfström Södergren öppnade butiken i Kronprinsen och flyttade därifrån när hyran stigit upp mot 20 000 kronor i månaden.
På Slussgatan driver hon affär utan ytterdörr direkt mot gatan. Kunder och patienter knackar på när det lyser, eller tittar in efter överenskommelse.
Sofi Sonesson från Löddeköpinge har transporterat dit sexårige sonens Nalle och Nalle. Den ena behöver en ny mössa, nu när den gamla inte längre används som napp. Den andra ska ”lagas i gumpen”.
När hon får besked om att butiken flyttar säger hon:
– A nä. Kan man skicka grejer? För du får ta hand om Nalle igen, han används till allt.
Jodå, skicka går bra. Margaretha Elfström Södergren genomförde nyligen sin 21:a och sista mässa i Malmö, men annars fortsätter hon som tidigare.
Hon hade inte en tanke på att överge Malmö, förrän det perfekta huset blev till salu mitt i Kosta, där glasbruk, glashotell, outlet och älgpark drar folk. Här är hon uppvuxen och har mor och vänner.
Nu ska Margaretha Elfström Södergren omvandla ett gammalt sparbankshus till butik, lager, egen bostad och nallepensionat, med rum inredda på nalletema. Flytten går stegvis fram till 1 april. Hon fortsätter arrangera mässor – i Kosta Folkets hus snett över gatan. Norrmän och Stockholmare som rest till Malmö får närmare.
Flera generationer Malmöbor vet vem hon är. De som besökte hennes butik i Kronprinsen i tidig ålder i föräldrars sällskap återvänder med egna barn. Ungdomar i 20-årsåldern har starka minnen av jättebjörnen på 1,80 som varit blickfång på Malmömässorna. När äldre kvinnor ska flytta till hem och lämnar dockskåpsinredning till försäljning återser hon prylar hon sålt för mycket länge sedan.
– I dag har barn för mycket redan när de döps. Går något sönder köper man en ny. Det finns inte så många samlare kvar, säger hon.
Margaretha Elfström Södergren har sett trender komma och gå. Docksamlandet har tagit fart i Ryssland, men har länge varit ”helt dött” i Sverige. Alla andra specialbutiker som startade när hon började är borta.
– Jag arbetar ofta 10–12 timmar om dagen. Det här är min passion. Om det inte varit det hade jag aldrig hållit på så länge.
Hon har utsetts till en av regeringens ambassadörer för kvinnors företagande 2008–2014 och anser att råd om att starta eget ofta ges för lättvindigt.
För att hålla sig kvar i ursprungsnischen har hon satsat på bredd. Hon säljer på nätet, på mässor, föreläser, håller i kurser och arrangerar utlandsresor. Hon är återförsäljare till lokala leksaksbutiker och är representant och klubbutik för två tyska Nallemedlemsklubbar i Sverige.
Reservdelslagret innehåller allt från dockors ögon, ögonfransar och glasögon till Nalleröster i form av brumljudsbehållare.
Såväl konstnärer, arkitekter som tv har lockats av utbudet.
Medhjälparen Ursula Grubert opererar en enögd docka via ett kirurgiskt snitt i bakhuvudet. Den väl bibehållna patienten, en Berbel från 50-talet, väntar på såväl arm- som bentransplantation.
– Det är inte lätt att hitta gamla grejor. Jag kan leta i ett halvår efter rätt öga, säger Margaretha Elfström Södergren.
Hon har fortfarande kunder kvar från när hon öppnade butik i Malmö. Samlare har köpt docka efter docka på avbetalning. En del ringer varje vecka. Kunskaper om köpares intressen och museers samlingar gör att nyförvärv hela tiden kan placeras ut.
I den proppfulla butiken på Slussgatan trängs dockor, nallar och andra mjukdjur på hyllorna. Miniatyrmöblerna fyller ett helt rum. Engelsk, tysk och fransk stil dominerar. Den som vill beställa ett Karl Johan-möblemang från Kina får frågan hur många containrar som behövs. För sådana volymer är den svenska marknaden för liten.
Har du en aning om hur stora mängder du har av allt?
– Nej. Men om någon frågar om jag har en gitarr, så vet jag att jag har dem i fyra storlekar. Ofta vet jag exakt var jag har sakerna, säger hon.
Vad händer i butiken när du går hem för dagen?
– Nallarna lever sitt eget liv, säger Margaretha Elfström Södergren.
Så berättar hon och medhjälparen Ursula Grubert vad de gör när de inte hittar en specifik nalle eller docka i myllret: De ropar.
Gå till toppen