Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andreas Ekström: Nya tider, nya bedragare

Det verkligt fascinerande med Nigeriabrev och bedrägeriförsök via nätet är att de är lönsamma. Någon måste ju gå på det ibland, annars skulle detta inte fortsätta.

Mer än 95 procent av alla mejl som skickas världen över är spam, enligt flera uppskattningar. För bara någon vecka sedan fick jag ett brev från Blocket med besked om att de hade dragit för mycket pengar från mitt kreditkort och ville betala tillbaka.
Mejlet kom dock från domänen blocketskundservice.se, och inte blocket.se. Solklar bluff alltså.
Hur många går på det? Kanske inte tillräckligt många ändå. Flera uppmärksamma läsare i Skåne har den senaste tiden tipsat mig hur datorbedragare nu satsar på telefoni. En sådan ringde till exempel till Sven Henriksson i Lomma, som passade på att roa sig kungligt med bedragaren. Så här berättar han:
"För någon dag sedan blev jag uppringd av en person som påstod att han representerade Microsoft och ringde från Florida. Han påstod att min dator var hackad och erbjöd mig att få hjälp gratis. Först började jag att ifrågasätta honom, men bestämde mig sedan för att spela dum och se vart det skulle bära hän. Jag hade ganska roligt medan han först övertygade mig om att min dator var riktigt illa däran och sedan lotsade mig fram mot ett övertagande av min dator. De här människorna är väldigt duktiga på att verka övertygande och har svar på de flesta invändningar. Exempelvis när jag ifrågasatte hur de kunde veta hur just min dator var hackad, då vände han elegant det hela till att gälla alla Windowsdatorer. Jag fick bita mig i tungan för att undgå att fråga om dom verkligen skulle ringa alla Windowsanvändare i hela världen."
Polisens möjligheter att hjälpa till med sådant här är obefintliga. Vi får försöka klara oss själva, med samma tumregler som gäller livet i övrigt: Är du osäker, skaffa dig betänketid. Fråga någon som har mer erfarenhet. Och framför allt – verkar något för bra för att vara sant, så är det sannolikt det.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen