Malmö

Demonstration mot mediemöte

Anhängare till föreningen Skåne mot rasism samlades utanför Moriskan ikväll för att protestera mot mötet där Tryckfrihetssällskapets ordförande Ingrid Carlqvist och konstnären Lars Vilks deltar. En person greps av polisen.

Säkerhetspådraget vid Moriskan i Folkets park var massivt vid Publicistklubbens debatt. Nätverket Skåne mot rasism hade manat till protester och uppemot ett sextiotal demonstranter slöt upp.
Via flygblad förklarade demonstranterna sitt syfte. De menade att Lars Vilks och Ingrid Carlqvist är en del av Counter-Jihadrörelsen och att Moriskan och Publicistklubben bidrar till att "normalisera och stärka den nyfascisistiska rörelsen" genom att bjuda in och upplåta sina lokaler åt dem.
Att debatten hölls på Moriskan var en öm punkt för vissa av demonstranterna.
– Det är problematiskt att bjuda in sådana personer. Moriskan är en plats som är för hela Malmö. Visionen som de [läs Vilks och Carlqvist] har går emot den tanken. Nu ges de en megafon för sina åsikter, säger Simon Frohlund och Minna Skans, två av personerna som demonstrerade utanför.
Per Svensson är kulturjournalist på Sydsvenskan och ordförande i Publicistklubben Södra. Han uppfattade demonstrationerna som resultatet av ett missförstånd kring vad Publicistklubben är.
– Vi är ett debattforum för journalister. Vi bjuder ofta in personer som kan uppfattas som kontroversiella till debatter, säger han.
Att debatten hölls på Moriskan berodde på att det är platsen där Publicistklubben normalt håller sina debatter.
- Det är på Moriskan vi brukar hålla till, säger Per Svensson som även förtydligade att Moriskan endast hyrt ut lokalen och inte varit med och arrangerat.
Huvudtemat för debatten var relationen mellan konst och journalistik under rubriken "Blåsa journalister är väl ingen konst?". Enligt Per Svensson var det egentligen en slump att Ingrid Carlqvist och Lars Vilks deltog samma kväll.
De deltog nämligen i två olika sammanhang under debatten. Ingrid Carlqvist skulle frågas ut av Per Svensson i "heta stolen" medan Lars Vilks var inbjuden för debatten om konst.
Demonstrationen utanför gick förhållandevis lugnt till. En 30-årig man greps misstänkt för våld mot tjänsteman. Enligt polisen utbröt tumult i samband med att en person skulle kontrolleras. I tumultet, där ett femtontal personer ska ha deltagit, ska en polis ha blivit slagen varpå en person greps.
Fotnot: Publicistklubben är ett debattforum för journalister i Sverige.
Gå till toppen