Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En värld av bilder

Bokförlaget Max Ström.
Projektet ”A day in the world” dokumenterar vår vardag men saknar udd, skriver Per Lindström.

Den 15 maj 2012 genomförde 63 294 personer från mer än 190 länder ”den hittills största fotografiska dokumentationen av mänskligheten under ett dygn”. Nästan hundra tusen bilder laddades upp via internet och ingår nu i projektet Aday.org. Av dessa har tusen valts ut till boken ”A Day in the World” som nu ges ut på ett antal språk – på svenska av Bokförlaget Max Ström – samtidigt som ett par hundra ställs ut på Kulturhuset i Stockholm och Världsarvsmuseet i Göteborg.
Det är inte bilderna som gör detta projekt historiskt utan tekniken som gjorde det möjligt att samla in och sprida så många bilder från jordens alla hörn. Nästan alla fotografer är amatörer och en majoritet är kvinnor – och var femte bild togs med en mobilkamera.
”Den bästa kameran är inte längre den dyraste utan den man har med sig” skriver trion bakom projektet – Marika Stolpe, Patrick Ståhle och Jeppe Wikström – i bokens efterord. De ser dokumentationen av människors vardag en vanlig dag som ett viktigt meddelande till både samtid och framtid. Alla bilder med tillhörande bildtexter finns tillgängliga på internet och kommer att lagras i en tidskapsel som ska placeras i Falu koppargruva, med noggranna instruktioner om hur man om en istid eller två ska kunna väcka liv i de digitala filerna.
Bilderna som inleder boken är tagna i Kina, Bangladesh, Spanien, Indien, Italien, Centralafrikanska republiken, Kanada, Chile, Sverige och USA, i nämnd ordning.
I gryningen den 15 maj 2012 tog Stefan Moberg en bild av en tidningsutbärares tillfälligt övergivna vagn i ett villakvarter i Örebro. Människorna i husen väntar på morgontidningen berättar bildtexten. Sex ord som är mer dramatisk än de kan verka. Tänk, det var på den tiden vi fortfarande läste en tidning tryckt på papper och tidningen väntade på oss i brevlådan när vi vaknade …
Bildtexterna är en viktig del av berättelsen, utan dem skulle många bilder hänga i luften.
Mycket är trivialt. Titta, här är min lunch! Se, detta är mina trötta fötter! Men mycket är också fantastiska ögonblick, fångade mitt i språnget som pojken som dyker i floden från ryggen på en vattenbuffel.
Det är den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutus favoritbild. I bokens inledning skriver han att ingen som ser den tänker på pojkens ras eller hudfärg – om han är vit eller svart, gul eller brun: ”Det enda vi ser är ungdomens obetvingliga glädje.”
Mehran Hamrahi tog bilden i Ahvaz i Iran, den stad som inte bara är världens varmaste utan också mest luftförorenade (enligt WHO): ”Under de långa somrarna i Ahvaz i sydvästra Iran kan temperaturen ligga kring 46 plusgrader i mer än en månad.”
Desmond Tutu konstaterar att fotografiet är ett fantastiskt redskap för kommunikation, och att det förmår överbrygga de hinder som kan utgöras av språk, kultur, kön eller ålder. Och visst, budskapet från ”Family of Man” – Edward Steichens stora fotografiska manifestation från mitten av femtiotalet – tål att upprepas så här på tröskeln till den nya tid då alla inte bara kan fotografera utan också gör det.
Resultatet också denna gång speglar livet från den ljusa sidan, i motsats till den bild media vanligtvis förmedlar. Det finns inte mycket som komplicerar och inget som provocerar i ”A Day in the World”, inte minsta rondellhund. Men om den 15 maj 2012 verkligen var en vanlig dag borde några ha älskat passionerat, några ha bett en stilla bön och några ha kämpat för sin frihet med vapen i hand … Kanske togs de bilderna men valdes bort, kanske av hänsyn till projektets sponsorer (med svenska Ericsson i spetsen)?
Slutbilden i detta projekt är förhoppningsvis inte tagen än. Hur ser världen ut den 15 maj 2022? Vad blev det av pojken i Massachusetts som hatade sin skoluniform? Pratar vi fortfarande med varandra på Skype? Har det slutat regna i Ankara? Säljs det fortfarande färsk fisk på marknaden Chow Kit i Kuala Lumpur?
adjungerad professor i fotografi vid Mittuniversitetet
Just nu pågår också två tvillingutställningar (i Stockholm och Göteborg) och jätteutställningen på internet (aday.org) med nära 100 000 bilder.
Gå till toppen