Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen vanlig kammarmusikafton

Malleus Incus är anatomilatin, betyder Hammaren och Städet. Med vibrafon och två marimbor jämte en uppsättning bongos och congas m m prövade slagverksduon med detta namn att påverka lyssnarnas trumhinnor – maximalt, för att vara vid en kammarmusikafton.

ConcertArtist: Malleus Incus (Johan Bridger och Patrik Raab) Lunds kammarmusiksällskap. ConcertLocation: Skissernas museum. ConcertDate: 2012-11-19.
Johan Bridger - slagverkare.
De bröt ner all eventuell publik tveksamhet inför sin ovanliga seans, skulle jag tro. Konsertbesökarna var ungefär lika många som vanligt, men genomsnittsåldern hade sjunkit markant.
Det svängde om herrar Bridgers och Raabs program. Från Anders Koppels dansanta toccata och Wayne Siegels frenetiska slammerorgie "42nd Street Rondo" till det relativa lugnet i Alejandro Vinaos specialkomponerade "Dance Groove Drifting" (ur "Book of Grooves") och Astor Piazzollas släntrande "Histoire du Tango" och vidare till Johann Sebastian Bachs "Goldbergvariationer", i en version för vibrafon och två marimbor.
Från början till slut stod klart: det rör sig om fenomenala artister, unga men rutinerade, med stor musikalisk insikt, koncentration och hängivenhet. Deras kapacitet att locka fram så mycket man nånsin kan av klangvariation och nyansering väcker beundran, och deras samspelsförmåga verkar nästan kuslig.
Goldbergvariationerna tillhör en musikers största utmaningar. Bach tänkte sig cembalo, men många andra möjligheter har prövats. I Lund erinrar man sig gärna pianisten Johan Hugossons respektingivande insats. Malleus Incus går verkligen utanför ramarna, men något jippo är det inte tal om. De har öra för både subtilitet och vitalitet, älskar fram polyfonins alla skikt, får det att slå gnistor om barockfigurationerna och ger i nästa stund musiken ögonblick av stillhet. Den andas och lever i deras ömma vård. Om en tolkning som denna får man helt enkelt säga: man kan inte göra det bättre, blott annorlunda.
Gå till toppen