Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Gift i danska kläder”

Tre danska klädmärken innehåller  ämnen som skadar mäns förmåga att bli pappa. Det hävdar Greenpeace.

Bild: Foto:Arkiv
Det är  klädmärkena Only, Jack & Jones och Vero Moda som pekas ut i rapporten. De påstås innehålla ämnen som påverkar människor och djur skadligt: män kan få nedsatt förmåga att bli fäder och fiskar kan dö av olika varianter av ämnet.
Enligt EU-regler får det bara finnas ett milligram av giftet  per kilo kläder, om de är producerade inom unionen.
Bakom klädmärkena står den danska klädtillverkaren Bestseller. Företagets presschef tycker inte att klädköparna ska agera i panik:
– Det är inget fel på kläderna och de skadar inte hälsan, säger Mogens Werge till tv2.dk.
Att företagets kläder uppvisade 2 100 milligram per kilo tyg oroar inte heller  Bestsellers presschef. Kläderna är inte farliga, slår han fast och ingenting kommer att kallas tillbaka från butikerna. I stället anser företaget att det är Greenpeace som i onödan oroat konsumenterna.
Bestseller tar direkt och via ombud 60 000 prover på kläderna man säljer.
– Man kan inte testa sig bort från ett problem, men man kan arbeta med en leverantör. Man kan tryggt överlämna till oss att begränsa riskerna. Vi gör det bästa för att säkerställa att våra leverantörer inte använder de giftiga ämnena.
Det kan till exempel ske genom att man säger upp samarbetet med en leverantör. Men några garantier lämnar Bestseller inte.
I undersökningen testades 141 klädesplagg som köpts i 29 länder. Det skadliga ämnet hittaes i 89 plagg. Höga halter hittades i plagg från tillverkarena  Levi's och Mango. I kläder som köptes på H&M hittades ämnet i mycket låg koncentration.

Förbjudet och osunt

Enligt Greenpeace har kläder från de danska märkena visat sig innehålla NPE, nonylfenoletoxolat. Ämnet är mycket farligt för djur som lever i vatten och har tidigare använts i tvättmedel men finns nu bland annat med när textilier färgas.
I vatten bryts ämnet ned till NP, nonylfenol. Ämnet påverkar mänskliga hormoner och är giftigt för vattenlevande djur.
Källor: wiki.envicard och toxipedia.org
Gå till toppen