Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läkare läxas upp efter debattinlägg

Mellanchefernas debattartikel om cancervården i Skåne föll inte sjukhusledningen i smaken.
– Vi fick höra att vi borde avskedas allihop, säger en av chefsläkarna.

Påståendet tillbakavisas av Carsten Rose, divisionschef och ansvarig för cancervården på Skånes universitetssjukhus, Sus, och den som ska ha uttryckt hoten.
– Det skulle aldrig handla om avsked utan om att bli av med befattningen som chef, säger han. En överläkare som också är sektionschef skulle fortsatt kunna arbeta som överläkare.
Det var en debattartikel i Sydsvenskan den 11 november som fick sjukhusledningen att härskna till. Tolv läkare och sjuksköterskor vid onkologiska kliniken på Sus varnade för en sämre vårdkvalitet till följd av anställningsstopp och nedskärningar.
Vid ett arbetsmöte nästföljande tisdag blev de undertecknande cheferna uppläxade av Carsten Rose. Det uppger tre av dem som Sydsvenskan talat med.
– Han sa att vi som chefer inte får yttra oss i media, att sjukhuschefen sagt att vi brutit vårt kontrakt med regionen och egentligen borde avskedas allihop, berättar en av dem.
Chefen beskriver också situationen som ”extremt obehaglig och oerhört diktatorisk”.
– Det finns ingen lojalitetsklausul i våra anställningskontrakt. Vi förbinder oss att följa fattade beslut – inte att hålla inne med kritik, säger han.
Men debattinlägget kan få positiva följder, hoppas en annan av cheferna.
– Divisionschefens utbrott mot oss var nödvändigt av politiska skäl, säger han. Carsten Roses agerande var verkligen ingen höjdare, men jag väljer att se det som potentiellt konstruktivt. Egentligen är ju vi och han på samma sida.
Debattinlägget var inte tänkt som kritik mot sjukhusledningen, menar cheferna på onkologen. Men de talar om en hårt drabbad verksamhet med specialister som sagt upp sig och om det orimliga i att fortsätta göra nedskärningar när läget redan gränsar till det katastrofala.
– Då är det min medborgerliga plikt att informera om konsekvenserna, säger en av dem.
– För mig är det viktigt att befolkningen får veta vad olika politiska åtgärder ger för praktiskt resultat, säger en annan.
Carsten Rose säger att det står var och en fritt att uttrycka kritik mot verksamheten på Sus. Men personal i arbetsledande ställning ska i första hand rikta sin kritik internt.
– Den som med sin namnteckning accepterar chefskap, accepterar samtidigt att arbeta enligt riktlinjerna på Sus, säger han. Man måste följa de beslut som sjukhuschefen fattar.
Varför går det inte att uttrycka kritik och kvarstå som chef?
– Ingen sjukhuschef vill skada sin organisation, säger Carsten Rose. Men han rapporterar direkt till politikerna och det är det demokratiska systemet som beslutar om hur mycket pengar som finns att tillgå.
Kommer de tolv som skrev debattartikeln att mista sina chefsbefattningar?
– Sjukhuschefen Jan Eriksson har sagt åt mig att tala med dem. Och efter samtalet kommer alla att förstå [vad chefskapet innebär] och därefter fortsätter vi, säger Carsten Rose, divisionschef och ansvarig för cancervården på Sus.
De chefer Sydsvenskan talat med vill vara anonyma eftersom de befarar repressalier efter sina uttalanden.
Gå till toppen