Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Julen byggs på Stortorget

En gran av aluminium och ljus byggs på Stortorget i Malmö.

Arbetet med att resa Malmös nya julgran på Stortorget har pågått sedan morgonen och avslutas inte förrän mörkret fallit på onsdagskvällen. Konstruktionen bygger på aluminium, ljusslingor och granris.
Malmö vill vara en grön stad och väljer därför att inte hugga ned en stor vacker gran och resa den på torget.
–Aluminium går att återvinna, men en gran blir bara flis, säger Johan Moritz, ljusdesigner hos Malmö stad och medansvarig för den nya julskapelsen.
Men det är inte bara han som skapar ljuset i granen. Det blir även Malmöbornas jobb och till sin hjälp har de en manöverpanel med stora spakar för rött, grönt, blink och annat. En liknande finns vid en bro i Rosengård.
– Man ska bjuda in allmänheten att påverka sin miljö i väl avvägd omfattning, säger Johan Moritz.
Han ser också fram mot Malmöbornas synpunkter på den nya granen.
– Den ska ha granris de nedersta 2,5 meterna, säger han försonande.
Nybygget ägs inte av kommunen. Vad det blir för gran nästa år vet man inte, men utvärdering av årets träd kan ge vägledning. Först ska det dock byggas klart under onsdagen.
Det kan smygtändas lite under kvällen för att byggarna ska veta  att allt fungerar, men sedan dröjer det till lördag innan julbelysningen tänds i hela staden.
Gå till toppen