Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ensamarbete stoppas tåg

Arbetsmiljöverket förbjuder ensamarbete på Pågatågen. I ett år framöver ska tågen ha två tågvärdar på eftermiddagar och kvällar om biljetter ska kollas.

Bild: Foto: Göran Olsson
Regeln gäller på tågen mellan Malmö och Helsingborg via Landskrona och även sträckan Helsingborg-Hässleholm från klockan 13 på eftermiddagen till 01.30 på natten.
Arbetsmiljöverkets granskning av tågvärdarnas arbetsmiljö påbörjades i juni i år efter att tågpersonalens huvudskyddsombud stoppat ensamarbete på tågen mellan klockan 18.00 och 02.00 till följd av ökande hot- och våldssituationer framför allt vid kontroll av färdbevis. Samtidigt ålades såväl Arriva som Veolia, som kör Öresundstågen, ett omedelbart förbud mot ensamma tågvärdar fram till den 19 augusti.
Arriva, som bemannar Pågatågen, har rapporterat om 175 hot- och våldsincidenter mellan den 1 januari och den 27 augusti i år. 93 av händelserna var relaterade till diskussioner om färdbevis. Bolaget har föreslagit åtgärder i form av handdatorer, kameraövervakning, personlarm och utbildningar i konflikthantering. Men åtgärderna har inte genomförts, säger Mats Ryderheim, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.
– Trots att vi startade arbetet i somras har ingenting hänt. Det är stor skillnad mot Veolia, som beslutade i november att dubbelbemanna Öresundstågen på särskilt utsatta avgångar. I det fallet har vi avslutat ärendet.
Ensamarbetsförbudet gäller fram till den 1 oktober 2013.
Gå till toppen