Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flyktingboende ger upp

Flintevångsgårdens flyktingboende och Staffanstorps kommun kommer inte överens. Nu har boendets ägare sagt upp avtalet och börjat skicka inkassokrav till kommunen.

Flintevångsgårdens juridiska ombud Camilla J Lindberg har under hösten försökt förhandla fram ett nytt avtal med kommunen.
– Vi har lämnat flera förslag. Men kommunen bara krånglar. Därför lämnade vi in en uppsägning den 7 november. Uppsägningstiden är nio månader, till augusti nästa år.
Flintevångsgården har haft hand om ensamkommande unga flyktingar sedan 2010. Hemmet har plats och bemanning för sju flyktingar.
Kommunen betalar 1 900 kronor per dygn per placerad flykting och 1 600 kronor för outnyttjade platser.
I våras omförhandlade Staffanstorp sitt flyktingmottagande med Migrationsverket. Åtagandet bantades till fem flyktingbarn per år.
Tidigare gällde sju platser med genomströmning, vilket innebar att kommunen fick söka bostad med mera till de unga som beviljats uppehållstillstånd.
Kommunen ville i samma veva även ändra avtalet med Flintevångsgården och slippa betala för tomma platser. Det gick inte hemmets ägare med på.
– Men socialnämnden lät flyktingarna stanna i boendet och meddelade att Flintevångsgården skulle ha uppdraget kvar. Därmed förlängdes det skriftliga avtalet, hävdar Camilla J Lindberg.
Hon ser avtalsvillkoren som helt normala för branschen, och är förvånad över att Staffanstorp slutat betala för de outnyttjade platserna.
– Vi har verkligen försökt gå kommunen till mötes och lämnat flera avtalsförslag. Nu har vi krav på 145 000 kronor som gått till inkasso. Det blir ännu mer innan avtalet löper ut nästa höst.
Andreas Carlsson är delägare i bolaget som driver Flintevångsgården. Han beskriver den ekonomiska situationen som ytterst pressad.
– Just nu lever vi på krediter och är på gränsen till konkurs, säger han.
Staffanstorps kommunjurist Björn Anbring har varit involverad i höstens förhandlingar.
– Enligt min uppfattning är det gamla skriftliga avtalet med Flintevångsgården uppsagt enligt konstens alla regler. Sedan har det ersatts med muntliga avtal om placering med vissa villkor.
Kommunjuristen anser inte att han godkänt det gamla avtalet, såsom Flintevångsgårdens jurist hävdar.
– Jag har bara bistått socialnämnden med att bestrida fakturor, säger Björn Anbring.
Gå till toppen