Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya studentbostäder invigda

Fyrtio nybyggda studentbostäder invigdes igår på Ole Römers väg. Hyran för en etta på 23 kvadratmeter är 4 500 kronor i månaden.
– För dyrt, säger Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet.

”En glädjens dag” sade Per Eriksson när han invigde Lunds första temporära studentbostäder. Samtidigt var han kritiskt till hyror på 4 500 kronor för en etta.Bild: Foto: Håkan Röjder
Bostadsbristen i Lund driver fram nya boendekoncept. Nära Lunds tekniska högskola, och Ekonomihögskolan byggs just nu 200 temporära studentlägenheter. Igår invigdes det första huset med fyrtio möblerade ettor. Det är första gången det uppförs tillfälliga lägenheter i Lund.
– En julklapp till Lunds universitet och alla studenter, sade rektor Per Eriksson när han klippte band till fanfar och konfetti.
Husen har kommit till genom en ny konstruktion: Universitetet, som inte självt får äga fastigheter, hyr bostäderna av Prime Living AB som i sin tur arrenderar marken av Akademiska hus. Ett tillfälligt bygglov på tio år har kortat byggprocessen väsentligt, byggbeslutet fattades för bara ett år sedan.
– Behovet av bostäder är stort och det här skulle gå snabbt, säger Jan Severa, vd på Prime Living.
Baksidan är dock att arrendet av tomten och det tillfälliga bygglovet driver hyrorna i höjden. På tio år ska alla kostnader vara avskrivna.
– Hyran blir ungefär 20 procent högre än vid ett permanent bygglov. Om tio år är vi förberedda på att flytta bort modulerna, men förhoppningsvis får de stå kvar, säger Jan Severa.
Husen består av färdiga byggmoduler som sätts ihop i Hongkong och skeppas till Helsingborg. Byggkostnaden är cirka 18 000 kronor per kvadratmeter. Byggandet går rekordsnabbt, 26 dagar från leverans till färdigt hus.
– Som ett jättelikt Ikea-pussel, säger Marcus Andersson, vd för byggbolaget Modular Living.
Lägenheterna är möblerade, el och internet ingår i hyran. Men hyran på 4 500 kronor är för hög, säger Per Eriksson. I veckan uppvaktade han näringsdepartementet för att diskutera ägardirektiven för Akademiska hus. Han ser helst att Universitetet i framtiden får äga både mark och byggnader.
– Om den som bygger detta också får äga så hade det blivit billigare, men totalt sett är det bra med allt som byggs, det lättar på andra håll.

200 nya bostäder

Totalt: Fem hus med sammanlagt 200 lägenheter. Klara våren 2013.
Lägenheterna: 23 kvadratmeter med pentry, badrum och balkong. Möblerat och utrustat kök.
Hyra: 4500 kronor inklusive el och internet.
Byggbolag: Modular Living.
Ägare: Prime Living AB.
Hyresgäst: Lunds universitet.
Boende: I första hand utländska studenter, gästforskare men även svenska studenter.
Området heter inget idag, en namntävling utlystes i samband med invigningen.
Planer finns på ytterligare 144 lägenheter.
Gå till toppen