Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gina Dirawi i blåsväder

SVT-profilen Gina Dirawi är i blåsväder efter att på sin blogg lagt ut en bild på en bok av en känd antisemit.
Själv säger hon sig inte känna till vem det är.
– Det ser ut som om jag är världens mest pantade människa och i det här fallet var jag det, säger Gina Dirawi till TT Spektra.

Gina Dirawi.Bild: Foto: Scanpix
Gina Dirawi ber nu om ursäkt för publiceringen av omslaget på en bok av den kontroversielle debattören Lasse Wilhelmson under rubriken "Lite kvällsläsning". Kritiken mot tv-profilen var massiv i sociala medier och från debattörer på fredagen. Expos reporter Jonathan Leman beskriver Lasse Wilhelmson som en radikal antisemit.
– Han ifrågasätter förintelsen och förklarar att allt fel i världen beror på judar. Han länkar till nazistiskt material och medverkar vid pronazistiska tillställningar. Boken är en samling av hans blogginlägg, säger Leman till TT Spektra.
Gina Dirawi berättar att hon fick boken av en för henne okänd man på en konferens, läste nio sidor i den och lade upp en bild på sin blogg. Hon betonar att det innebär inte att hon stöder innehållet i dem. Inlägget är nu borttaget från bloggen.
– Felet jag gjorde var inte att jag började läsa boken utan att jag lade boken på bloggen utan att förklara vilket kan leda till att folk kan uppfatta det på olika sätt, vilket jag kan förstå.
SVT kommer inte att vidta några åtgärder mot Gina Dirawi, närmast aktuell i "Musikhjälpen" och nästa år som programledare för Melodifestivalen.
– Hon har en privat blogg, så länge det hon skriver där inte strider mot våra principer och demokratiska värderingar har vi inga åsikter om det, säger Petter Braggée, programchef för SVT i Malmö. Hon har nu tagit bort inlägget för att undvika missförstånd. Och vi för löpande diskussioner med henne om vad det innebär att vara programledare på SVT.
Det är inte första gången som Gina Dirawi, som har palestinsk bakgrund, uttalat sig om den känsliga Israel-Palestina-konflikten. I ett inlägg på sin blogg 2010 jämställde hon bland annat Israels agerande mot palestinierna med Adolf Hitler och Förintelsen. För det inlägget fick hon en reprimand av SVT och senare tog hon avstånd från inlägget. "Det var en klumpig och ogenomtänkt formulering som jag ångrar i dag", förklarade hon.
Nu beklagar Gina Dirawi att hon stämplats som antisemitisk hos många.
– Jag är 21 år och googlar du mitt namn kommer det fram "Gina - antisemiten". Det är inte kul, för jag tycker verkligen inte så.
Hon tänker efter ett tag och säger sedan:
– Vet du vad som är jobbigast med det här? Även för mig verkar den här förklaringen så jävla naiv. Nu kommer folk återigen att säga att jag är så "ung och dum". Det hatar jag.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen