Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny topp jämför islam med nazism

SD-ledaren Jimmie Åkesson placerade i går två förtrogna på topposter i partiet.
Nye rättspolitiske talesmannen Richard Jomshof passade på att kalla islam ett värre hot än nazismen.

Nya namn. Jimmie Åkesson (mitten) har gjort Sven-Olof Sällström till ekonomisk-politisk talesman och Richard Jomshof till rättspolitisk talesman.Bild: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
För en vecka sedan avslöjades att SD-topparna Erik Almqvist och Kent Ekeroth muckat gräl och slängt ur sig rasistiska tillmälen under en krogrunda i Stockholm.
I går presenterade Jimmie Åkesson de sparkade Sverigedemokraternas ersättare.
Sven-Olof Sällström tar över efter Almqvist som ekonomisk-politisk talesman. Richard Jomshof blir rättspolitisk talesman efter Ekeroth.
Båda tillhör Åkessons förtrogna. I den interna splittring som ledde till att ungdomsförbundet SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand häromdagen avskedades från sitt arbete som politisk sekreterare i riksdagen står både Sällström och Jomshof på Åkessons sida.
SD:s nye finansministerkandidat Sven-Olof Sällström är en före detta Ica-handlare från Östersund som hållit en låg profil i riksdagen.
Den nye ”justitieministerkandidaten” Richard Jomshof från Karlskrona ingår i ”De fyras gäng”, Jimmie Åkessons inre kompisgäng från Lundatiden. Där finns även partisekreteraren Björn Söder och riksdagsmannen Mattias Karlsson.
Jomshof är också ansvarig utgivare av SD-kuriren. Det var han som stod för beslutet att den muslimfientliga tidningen ”Dispatch International”, som ges ut av Ingrid Carlqvist från Malmö, ska skickas ut till sextusen SD-medlemmar.
I tidningen jämförs islam med nazismen. Något som Richard Jomshof tycker är rimligt.
– Jag tycker man kan föra den diskussionen eftersom islam är en ideologi, sade han på en pressträff i går.
Jimmie Åkesson höll med.
– Det beror på vilket sätt jämförelsen görs. Vi ser i Gaza och andra konflikter där extrema islamister är inblandade att man använder samma symboler som nazismen gjorde.
Efter pressträffen gick Jomshof ett steg längre genom att påstå: ”Islam är i dag det största hotet mot det demokratiska Europa. Värre än nazismen.”
Gårdagens utnämning innebär ingen omläggning av vare sig den ekonomiska politiken eller rättspolitiken. SD vill minska invandringen kraftigt och finansiera det mesta av sina reformer med det. Inom rättspolitiken gäller hårdare straff och sänkt straffmyndighetsålder till 13 år.

Sven-Olof Sällström

Ålder: 44 år.
Uppvuxen: Östersund.
Bakgrund: Har varit officer och Ica-handlare.
Politiskt uppdrag: Ledamot av partiets verkställande utskott. Tidigare även ledamot av riksdagens arbetsmarknadsutskott.
Blir: Ekonomisk-politisk talesman, säger sig brinna för småföretagarna:
Citat: ”När det gäller företagens möjligheter att växa och våga anställa står jag närmast en borgerlig politik. Men när ”det kommer till socialt ansvar, arbetarnas villkor och att motverka lönedumpning så står jag mycket närmare de rödgröna.”

Richard Jomshof

Ålder: 43 år.

Uppvuxen: Karlskrona.

Bakgrund: Har varit lärare och förlorat jobbet på grund av att han är sverigedemokrat. Medlem i syntpopbandet ”Elegant Machinery”.

Politiskt uppdrag: Ledamot av SD:s verkställande utskott. Tidigare även av riksdagens utbildningsutskott.

Blir: Rättspolitisk talesman. Förespråkar sänkt straffålder till tretton år, men också mer förebyggande arbete.

Citat: ”Man kan inte bara   ha en politik som går ut på att straffa folk som begår brott. Man måste också ha en politik som innebär att man försöker förhindra folk från att begå brott.”

Gå till toppen