Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bolt snart klar till gala

I torsdags träffade MAI:s hedersordförande Boltmanagern Ricky Simms i London. Starten på ett givande samarbete.

Till vänster: Ricky Simms, manager för Usain Bolt
. Till höger: Bengt Bendéus, hedersordförande i Malmö AI.Bild: Foto: Privat
Världens snabbaste man var i London för att göra en mängd sponsorsuppdrag inför nästa säsong.
På hotell Claridge förde Bengt Bendéus samtal för att få Usain Bolt till start i den tilltänkta nystarten för en internationell MAI-gala tisdagen den 19 augusti 2014.
– Jag fick ett kort samtal med Bolt också. Han var positiv. Det är många som vill stötta MAI i den här galasatsningen och det känns bra, säger Bendéus, mannen bakom de stora galorna för drygt tjugo år sedan.
Efter blixtvisiten i London fortsatte Bendéus till Malmö över helgen för ytterligare möten med olika intressenter i galasamarbetet.
Bolt hastade vidare till Barcelona där stora delar av den internationella friidrottscirkusen samlades i samband med en galamiddag med anledning av det internationella friidrottsförbundets 100 års-jubileum.
Årets manlige friidrottare enligt IAAF: Usain Bolt, naturligtvis.
På plats i Barcelona är även Rajne Söderberg – meeting director för MAI-galan och ordförande i Euromeetings – för att ytterligare förankra galainträdet om knappt två år. Söderberg deltog även i diskussionerna i London.
Eftersom Malmö inte har något liggande datum i tävlingskalendern är det mycket som ska hamna på plats i förberedelserna. Det är ovanligt att kontrakt upprättas två år fram i tiden, men Bendéus känner att det är viktigt att driva på galaprojektet.
– Friidrott har stora traditioner i Malmö och här finns ett stöd från näringslivet i regionen för att få till stånd en sådan här världshändelse som en gala med Bolt trots allt är.
Att göra comeback i galaeliten är en satsning i 20-miljonersklassen och att signera OS- och VM-ettan Bolt är naturligtvis inte billigt. Han är den hetaste personligheten i friidrottsvärlden.
– Det är svårt att säga vad Bolts engagemang kostar. Vi har en uppgörelse om att betala samma summa som övriga arrangörer i Diamond League och annat det året. Det är ju marknaden som styr. Han kan bli billigare än vad fallet har varit i år, han kan också bli dyrare att signera. Det finns ju en VM-säsong 2013 emellan. Men jag kan säga så mycket att det kommer att röra sig om en uppgörelse på flera miljoner, säger Bengt Bendéus.
En annan nödvändig punkt för att göra en ny MAI-gala är att få till stånd en upprustning av löparbanorna på Malmö stadion.
– Det är egentligen bara normalt underhåll för alla som tränar i Malmö, inte speciellt för en gala. För fem miljoner går det att säkra lösningar för sex, åtta, tio år framåt i tiden. Sedan får vi se vad Stationutredningen kommer fram till.
– Personligen känner jag stöd från politikerna i Malmö. Vilken stad eller kommun säger nej till Usain Bolt?
Rajne Söderberg kan bli föremål för polisutredning kring händelserna som gjorde att det blev en brytning med DN-galan. Påverkar det förberedelsarbetet?
– Nej, vi har fortsatt förtroende för Rajne Söderberg i vårt samarbete, säger Bengt Bendéus.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen