Lund

Hundratals snuvade på däck

MD Bilvårdservice i Lund har polisanmälts för förskingring.
När kunderna skulle hämta och få sina däck monterade hade företaget gått i konkurs och lokalen tömts på hundratals uppsättningar däck.

Bild: Foto: Hussein El-Alawi
– Vi hittade inga när vi var där, hela lokalen var tömd bortsett från några maskiner, säger konkursförvaltare Lennart Atteryd, Ackordscentralen Malmö AB.
På en liten papperslapp, fastklistrad på dörren till däckfirman på Gastelyckan möttes kunderna av meddelande att företaget upphört. Men också att däcken fanns att hämta hos HS Bilteknik och bilvård i Dalby.
När Sydsvenskan kontaktar Dalbyföretaget uppger mannen som driver det att han tagit emot omkring 125 uppsättningar däck. Han säger också att mellan 400 och 500 uppsättningar levererats från det konkursade företaget i Lund till däckfirmor i Malmö.
– Jag vet inte vad de heter, säger Dalbyföretagaren.
Han påpekar att den som visar upp ett kvitto om att däck lämnats till det konkursade MD Bilvårdservice i Lund får ut dem hos hans företag i Dalby.
– Om däcken finns här, säger han.
Joachim Schönström är en av dem som lät MD Bilvårdservice montera av och förvara däcken till familjens bil.
– Jag vet inte hur många mejl och hur många gånger vi ringt för att få tag på våra däck och fälgar som vi lämnade till förvaring när vi bytte däck på bilen. Vi har visat upp förvaringskvittot men firman i Dalby säger att de inte har däcken. Nu ger vi upp, vi ska prata med försäkringsbolaget och hoppas att vi får ut något därifrån, säger han.
Joachim Schönström har också gjort en polisanmälan mot MD Bilvårdservice. Men polisen har lagt ner alla de anmälningar som gjorts mot företaget.
Bland anmälarna finns även ägaren till en Porsche vars däck med fälgar, värderade till 27 000 kronor, försvunnit. Porscheägaren har vänt sig till HS Bilteknik och bilvård i Dalby där han möttes av beskedet att däcken inte fanns där.
Kommissarie Stephan Söderholm, är självkritisk mot Lundapolisens agerande.
– Man borde ha haft samma förundersökningsledare på samtliga anmälningar. Absolut. Att man inte haft det beror på att det är olika personer som från dag till dag har ansvaret för inflödet av anmälningar. Mellan dem kommuniceras det inte alltid. Det kan man kanske tycka är konstigt. Här har det missats en del för att man inte har ett samlat grepp.
Ingemar Helgesson är kommunikationschef på Länsförsäkringar Skåne. Enligt honom har de som förlorat sina däck på Lundafirman inget att hämta hos försäkringsbolagen.
– Hemförsäkringen täcker däck om de försvunnit i hemmet. Bilförsäkringen täcker de däck som sitter på bilen om någon stjäl dem. Ingen av försäkringarna täcker däck som försvunnit på en däckfirma, säger Ingemar Helgesson.
Sydsvenskan har förgäves sökt ägaren till MD Bilvårdservice.
Gå till toppen