Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bygger energisnålt på Linero

LKF bygger Lunds första passivhus på Vikingavägen.
De energisnåla nya lägenheterna ska stå klara under våren 2014.

De nya lägenhetshusen byggs på Vikingavägen på Linero i Lund och ska stå klara våren 2014. Illustration: LKF
Den första betongplattan är gjuten, men ännu finns inga väggar. LKF:s nya projekt med sextio lägenheter byggs som passivhus vilket innebär att de kräver mindre än hälften av energianvändningen jämfört med andra nybyggda lägenheter. Detta sker genom att väggarna isoleras dubbelt så mycket, konstruktionen görs lufttät och värmeåtervinning i ventilationen.
– Ingen kall uteluft ska komma in. Och den 20–22 gradiga luft som lämnar huset tas till vara för att värma upp tilluften, säger Karin Adalberth, energidesigner och konsult åt LKF.
I de nya lägenheterna ska LKF också installera fjärrvärmedrivna tvättmaskiner och torktumlare, som kan spara cirka 400 kilowattimmar el per år och hushåll.
Enligt projektledaren Håkan Nilsson på LKF är intresset för de nya lägenheterna stort. För att kunna flytta in i en passivlägenhet måste man stå i LKF:s kö.
– Det är mycket smålägenheter, ettor, många tvåor och en del treor. Vi har också försökt hålla kostnaderna nere, så de ska inte bli dyrare än våra andra lägenheter, säger Håkan Nilsson.

Energisnåla hus som byggs energisnålt

Passivhus är ett samlingsnamn för energisnåla hus som byggs energisnålt och minimerar värmeförluster, bland annat genom effektiv ventilation samt genom att tillvarata värme från de boende, elektriska apparater och instrålad sol.
Det innebär tjocka väggar, energieffektiva fönster samt välisolerade och lufttäta ytterväggar, tak och grund.
Gå till toppen