Vellinge

Sockerkonst på kursschemat

Konsten att skapa en snögubbe av marsipan lärdes ut i Arrie byahus.

Madame Marzipan, eller Helena Pankarz Hansen som hon egentligen heter, varvar instruktionerna om att rulla den blå marsipanen tills den ser ut som en fet Arriedaggmask och fästa näsor med äggvita, med anekdoter om marsipanens historia.
– Kungen Gustav Vasa, ni vet tjockisen som åkte skidor, älskade marsipan. Marsipan innehåller mycket socker och innan det fanns socker använde man honung, berättar hon.
Nio barn och sju vuxna följer henne med blicken och skapar snögubbar i marsipan.
– Jag ska ställa gubben i fönstret hemma och låta den torka. Jag ska inte äta upp den, säger Isabella Lindvall.
Marsipanskaparkursen har hon fått i födelsedagspresent av mormor Elsie Norén.
– Barn får ju så mycket leksaker ändå och Isabella är glad för att pyssla, säger Elsie Norén.
Seth Nillund gör en halsduk så hög att den täcker snögubbens öra.
– Det blåser och regnar så mycket i Arrie så det behövs en så hög halsduk på Snöis som snögubben heter. Det är lite svårt men också ganska roligt att göra en snögubbe, konstaterar Seth Nillund.
Gå till toppen