Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konsten att lära sig lyssna på den andre

Tolerans är inte en egenskap, utan ett socialt verktyg. Det säger Lasse Horne Kjældgaard, medförfattare till boken ”Tolerans”, som kom till för att bredda och fördjupa kunskapen om toleransens mekanismer i den danska invandringsdebatten.

På frågan vad Lasse Horne Kjældergaard själv har svårt att tolerera nämner han Christiania. ”Jag har brottats med min ambivalens länge. Men med tanke på det höga pris i mänskligt lidande som den kriminella droghandeln för med sig, tycker jag i dag att det ska stängas.”Bild: Emma Larsson
Ord brukas, missbrukas och urvattnas. Under tio års retorik från bland annat Dansk folkeparti kom tolerans på danska att bli det samma som mesig, konflikträdd och eftergiven, och då specifikt i fråga om det som framställdes som ett farligt, muslimskt inflytande på dansk identitet och det danska samhället.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen