Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: "Låt danska fritidshusägare konsumera"

Det vore lönsamt att ge danskar med fritidshus i Sverige ett samordningsnummer, så att de kan fungera som vanliga konsumenter. Det skriver Lars Arent, kanslichef vid organisationen Danske torpare, med anledning av handelsminister Ewa Björlings (M) Malmöbesök idag.

Förmodligen har alla i södra Sverige träffat oss. "Vi" är de omkring 12 000 danska familjer som älskar Sverige och äger ett svenskt fritidshus vilket vi många gånger om året åker ut till.
Vad färre kanske vet är att det inte är alldeles enkelt att vara flitig besökare med eget hus i Sverige.
Danska fritidshusägare har nämligen inte något svenskt personnummer, och därför är det många ställen som vi inte är välkomna på. Och ännu fler är de ställen där allt blir mer besvärligt.
Personnumret är på många håll i Sverige ett slags krav för åtkomst, om du vill vara kund eller kommunicera via internet.
Exempelvis får vi inte lov att ingå avtal om kabel-TV eller få internet installerat i fritidshuset. Och det finns ett stort antal knappa-in-själv-lösningar och "Mina sidor" hos verksamheter och myndigheter som vi inte kan använda.
En undersökning visar att 75 procent av de danska fritidshusägarna i Sverige har haft behov av ett svenskt personnummer.
Danske torpare är en intresseorganisation för danskar med fritidshus i Sverige och vi arbetar för att få bort hinder och öppna dörrar hos verksamheter och myndigheter.
Vi menar att det är en god idé att göra det möjligt för oss danskar med fritidshus att fungera som vanliga konsumenter. Vi gör nämligen av med mycket pengar.
De danska fritidshusägarnas konsumtion i Sverige uppgår till nästan en miljard svenska kronor om året. Detta går till mat, byggmaterial, el, bensin och så vidare.
Alla problem löser sig om vi får svenskt personnummer. Men vi är realistiska och vet att lösningen inte ligger runt hörnet. Istället föreslår vi att fritidhusägarna tilldelas ett samordningsnummer som ett alternativ. Det skulle vara ett steg i rätt riktning.
Samordningsnumret används redan som person-ID i Sverige, och andra utländska grupper av personer kan få det.
Är du exempelvis utlänning och köper en bil eller ägnar dig åt kriminalitet (!) under en kortare vistelse i Sverige får du ett samordningsnummer.
Men alltså inte om du är en dansk ägare av fast egendom i Sverige som betalar fastighetsskatt och köper varor och tjänster för omkring 70 000–80 000 kronor om året.
Något bör göras åt denna paradox. Därför har Danske torpare kontaktat den svenska ministern för nordiskt samarbete, Ewa Björling (M), som är i Malmö för att tala om hinder för integration i Öresundsområdet.
Vi hoppas att Ewa Björling ändrar den praxis som hindrar danska fritidshusägare att få ett samordningsnummer.
I gengäld lovar vi att använda krafter på att övertyga svenska verksamheter om att de gör klokt i att locka danska fritidshusägare att bli kunder.
Så ta emot vårt förslag till en byteshandel mellan Sverige och danska fritidshusägare:
Om vi får ett samordningsnummer så får ni ännu mer av våra pengar och gladare danska fritidssvenskar.
LARS ARENT
Gå till toppen