Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Kortsiktiga beslut hot mot jordbruket"

Länsstyrelsens nollvision för exploatering av jordbruksmark är lovvärd men otillräcklig, skriver jordbrukaren Carl Piper i ett svar på inlägget "Vi måste få bygga på åkrarna" (1.11).

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
FN-organet FAO beräknar att världens befolkning växer till cirka 9 miljarder personer fram till år 2050. Matbehovet i världen ökar med cirka 70 procent under samma period, oräknat att en miljard människor redan idag inte får tillräckligt med mat. Samtidigt konkurrerar jordbruket, främst med växande tätorter, om marken och vattnet. Jordbruksmark världen över omvandlas i snabb takt och på ett irreversibelt sätt till bland annat bostadsområden, vägar, köpcentra, fabriker och parkeringsplatser.
Livsmedelsfrågan berör oss alla. De närmaste åren kommer cirka 9 000 hektar mark – en yta motsvarande över 11 000 fotbollsplaner – i Skåne att hamna under asfalt och betong. Större delen av marken hör till världens mest tåliga, stabila och högavkastande åkermark. Varje hektar man inte odlar i Skåne innebär därmed att mer än en hektar kommer att behöva odlas någon annanstans i världen.
Länsstyrelsens nollvision för exploatering av jordbruksmark i Skåne har i Sydsvenskan (1.11) kritiserats av de moderata kommunalstyrelseordförandena i Staffanstorp, Kävlinge, Trelleborg, Vellinge, Lomma och Svedala. De vill bygga på jordbruksmarken och vänder sig emot tanken att all bostadsutbyggnad i Skåne ska ske inom tätorterna genom förtätning. Deras kritik är talande kortsiktig.
Länsstyrelsens nollvision är lovvärd, men alldeles otillräcklig. Den omfattar enbart bostadsutbyggnad på jordbruksmark, inte ytkrävande vägar, fabriker, köpcentra, idrottsarenor och så vidare. Längs E4:an, vid Landskrona, byggs exempelvis en ny logistikcentral på 60 hektar av världens bästa jordbruksmark. Lite längre norrut längs E4:an, i Örkelljunga, omvandlas ytterligare 60 hektar skog till ännu en logistikcentral. Skyddet av jordbruksmarken är svagt i Sverige, vilket slår mot livsmedelsproduktionen.
Kommunerna har planmonopol och avgör själva när de anser att lokala behov ska väga tyngre än det nationella skyddet av jordbruksmark. Varje enskilt beslut inkräktar kanske inte så mycket på jordbruksmarken. Men sammantaget leder bristen på ett större och mer långsiktigt perspektiv till en mängd beslut som hotar jordbruket. Länsstyrelsen har visioner, men inga maktbefogenheter. LRF:s förslag om att göra Skåne till ett försöksområde där all jordbruksmark klassas som riksintresse är därför bra. Det skulle ge Länsstyrelsen i Skåne möjlighet att balansera kommunernas kortsiktigare intressen.
CARL PIPER
Gå till toppen