Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minister på besök i Zlatanland

Växer du upp på Rosengård finns det två drömmar: att blir rappare eller en ny Zlatan Ibrahimovic.

”Ta en bild på oss!” Suad Sinanovic, och den tillstörtande Bekim Malaj, ville båda ha ett bevis på att de träffat integrationsminister Erik Ullenhag.Foto: Håkan RöjderBild: Foto: Håkan Röjder
Greg Dingizian, frontfigur och investerare i FC Rosengård, satsar på unga med Zlatandrömmar.
Och på ett bättre Rosengård.
– Det är inte många fotbollsklubbar som försöker lyfta en hel stadsdel, säger Greg Dingizian.
På tisdagen fick Greg Dingizian en länge efterlängtade chans att visa integrationsminister Erik Ullenhag (FP) vad klubben gör utanför fotbollsplanen. Det är satsningar som Boost by FC Rosengård (som sedan augusti 2011 fått fram jobb åt 250 unga arbetslösa) och Framtidsprojektet, för att få Rosengårds unga att satsa på högre studier.
– Det skrivs hela tiden om alla problem kring Rosengård. Vi vill lyfta fram allt det goda och visa vilket bra utfall vi får med vårt jobb, säger Greg Dingizian.
Då må det vara hänt att minister Erik Ullenhag till en början trodde att FC Rosengård spelar i division 4.
– Jaså, är det division 2.
Efter en kort bilfärd till FC Rosengårds klubbhus är Ullenhag mer påläst:
– Det är damlaget som spelar i division 4.
Damfotboll är klubbens ömma fot. Inte för att Rosengårds flickor inte vill spela boll, utan för att det saknas ledare. Kvinnliga ledare.
– Kulturen här är att man inte tror att det är rätt att ha manliga ledare för flickor, säger Ivica Kurtovic, sportchef i FC Rosengård.
Försök med ett samarbete med LDB FC Malmö har inte gett resultat.
– Det är dyrt med bra ledare, konstaterar Ivica Kurtovic.
Här återstår det mycket nätverkande för FC Rosengårds styrelse med lokala företagare som Greg Dingizian, Johan Glennmo (son till IT-miljardär Dan Olofsson), Trine Grönlund (Zen TV), Pia Andersson (Annehem) Johannes Efstratiadis (Ikaros Cleantech) och krögaren Dzijat Redzep (ordförande).

Nitton fotbollslag

FC Rosengård har 700 medlemmar, varav 350 aktiva fotbollsspelare. Det finns nitton lag, endast två för flickor.
Gå till toppen