Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Veteran missade chansen

MBTK:s Jonna Opitz var sur och arg efter den avslutande dubbeln i Malmöderbyt mot Fair Play.

MBTK:s Jonna Opitz kollar in när lagkamraten Maria Jespersen ska serva i Malmöderbyt mot Fair Play. Opitz förlorade senare i dubbel tillsammans med Gabriele Bertasiute.Bild: Foto: Hussein El-Alawi
– Det var ingen ”happy ending”, sa 43-åringen.
Men konstaterade ändå att det blev 3–3. En poäng med mersmak till Malmö Bellevue mot Fair Play, men Jonna Opitz hade chansen att avgöra tillsammans med 17-åriga Gabriele Bertasiute. Fair Plays Kristina Andlovic och Cornelia Lister vann emellertid med 7–6, 6–4.
Jonna Opitz hade självklar auktoritet och pondus, dessutom triggades tävlingsinstinkten. Racketen dunkades i golvet ett par gånger efter missade bollar.
– Det var inte bara negativt, jag behövde komma i gång, sa hon.
Jonna Opitz (som hette Jonerup som ogift) satsade hårt som ung. Hon gick till semifinal i JEM och vann JVM i dubbel tillsammans med Maria Strandlund. Jonna Opitz var som bäst rankad 147:a i världen, den 2 januari 1989.
– En av mina bästa meriter var när jag slog Jana Novotna i första omgången i en stor tävling i Zürich. Då var hon runt 25:e plats i världen. Senare blev hon världstvåa och vann bland annat Wimbledon.
Enligt WTA-statistiken spelade Jonna Opitz in 50 753 dollar.
– Pengarna spenderades snabbare än de kom in. Det gick inte runt i någon större omfattning. Jag började fundera på att göra något annat och då ska man sluta. Då var jag 21-22, sa hon.
I dag är hon marknads- och försäljningsdirektör för Inwido, samma företag som MFF:s ordförande Håkan Jeppsson är vd och koncernchef för.
Jonna Opitz är mitt i karriären och tiden räcker inte alltid till för tennisträning.
– I bästa fall blir det två och en halv timme i veckan. Jag har inte spelat en singel sedan innan jag fick barn och det är snart tretton år sedan. Men under hösten har jag spelat tre singlar och fyra dubblar.
Har du saknat det?
– Jag tycker att det är roligt med utmaningar, men livet förändras med barn och jobb.
Serietennis utgör inget dragplåster. Trots att de två Malmöklubbarna tillsammans har närmare 4 000 medlemmar.
– Elitserien i tennis, både för damer och herrar, är kvalitetsmässigt inte ett dugg sämre än fotbollsallsvenskan för herrar, sa Janne Immonen, klubbchef i Fair Play.
Nästa höst blir det ett nytt koncept för att locka fler åskådare.
– Vi ska försöka få ner det från runt fem timmar till tre och en halv, sa Janne Immonen.

Elitserien

Fair Plays 3
Malmö Bellevue TK 3 
Småputtrigt
En familjär, småputtrig stämning rådde. Långt ifrån andra sporters mer aggressiva derbystämning, men så är också tennis gentle(wo)mensporten.
Långdraget
Cricket. Nej, serietennis. Tidsmässigt kändes det som cricket, minus gurksmörgåsar och tepauser. Start klockan 17.05 och slut 22.45.
Gå till toppen