Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Latinskolan skänker böcker

Heleneholms gymnasium, Malmö latinskola och Mediegymnasiet blir nästa höst Nya Malmö Latin. Samtidigt slås tre skolbibliotek ihop till ett. För att få till en funktionell och aktuell boksamling pågår en gallring. Inga böcker slängs, de som inte flyttas med skänks.

Första tjing fick de kommunala skolorna och i veckan var det de fristående gymnasieskolornas tur.
– När jag påbörjade projektet hade vi nästan 35 000 böcker men efter en inventering kom vi ganska snabbt fram till att vi bara ska flytta med 8 000–10 000 av dem till det nya biblioteket, säger Karin Ahlstedt, bibliotekarie på utbildningsförvaltningen i Malmö.
Inventeringen av samtliga böcker från de tre gymnasieskolornas bibliotek gjordes under september. Tillsammans med skolledningen på Nya Malmö Latin, en referensgrupp med representanter från de tre skolorna och CPI (Centrum för Pedagogisk Inspiration) har Karin Ahlstedt beslutat vilka böcker som ska flyttas med till det nya biblioteket.
– Vi har gjort ett urval utifrån vilka program som ska finnas på Nya Malmö Latin med ett tydligt fokus på våra målgrupper, säger Karin Ahlstedt.
För två veckor sedan mejlade hon ut boklistor med de 25 000 överblivna böckerna till samtliga Malmös kommunala skolor. De fick bocka av vilka böcker de önskade och förra veckan fick rektorerna på Malmös fristående gymnasieskolor göra sina val.
– Först och främst har skolorna valt skönlitteratur men även facklitteratur såsom exempelvis historieböcker har gått åt, säger Karin Ahlstedt.
Totalt har 15 000 böcker bytt ägare. 6 000 har gått till de kommunala skolorna och 9 000 till de fristående gymnasieskolorna.
– Det är ett väldigt generöst erbjudande och vi tar med glädje emot böcker, säger Madeleine Fils, rektor på Yrkesgymnasiet.
Några tusen av de överblivna böckerna delas gratis ut till Malmöborna.
– Vi ska stå på Gustav Adolfs torg i Malmö på lördag och söndag. Det är glädjande att böckerna kommer till användning, säger Karin Ahlstedt.
Gå till toppen