Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En filmikon tar plats på scenerna

– Det är viktigt att det inte blir en ”Fanny och Alexanderklubb” där man måste ha tidigare kunskap och egna favoritscener.
Det säger Maria Åberg, regissören som tagit sig an Ingmar Bergmans klassiker ”Fanny och Alexander” på Intiman i Malmö.

Trettio år efter att Ingmar Bergman gjorde sin sista långfilm, ”Fanny och Alexander”, sätts den nu upp på fyra teatrar – i Malmö, Köpenhamn, Stockholm och Uppsala – nästan samtidigt.
I Malmö är det regissören Maria Åberg, till vardags verksam i England, som fått uppdraget att överföra demonregissören Bergmans klassiska film till Malmö stadsteaters lilla scen Intiman i Malmö, den scen som Ingmar Bergman själv hade som favoritscen under sin tid som teaterchef i Malmö.
Ett drömprojekt, säger hon:
– Det här är ju ingenting man tackar nej till att få göra, precis. Det är spännande att ta tag i något som är så ikoniskt.
Hon ser Bergmans berättelse som en familjesaga med mycket ondska men där det goda ändå står som segare till slut:
– Men det är ingen endimensionell berättelse, det finns väldigt mycket i den. Och så är det fantastiska rollfigurer som har väldigt väl utvecklade egna historier som jag tror att människor kan leva sig in i.
Maria Åberg har gjort en egen bearbetning av manuset och tagit fasta på pojken Alexander och hans fantasier.
– Det finns väldigt många olika teman i berättelsen. Jag har fokuserat på Alexander och hans upplevelser och fantasi, det var det som intresserade mig mest.
Det innebär att barnen, särskilt de två pojkarna som alternerar i rollen som Alexander, har fått mycket att göra i uppsättningen som är drygt tre timmar lång.
– Alexander är på scenen nästan hela tiden och har mycket text. Men det klarar de fint.
Trots det mindre formatet på Intiman kräver ”Fanny och Alexander” många skådespelare. I filmen förekommer drygt femtio rollfigurer som gjordes av en lång rad av landets mest välkända skådespelare. Malmö stadsteaters version innehåller tjugotre roller som spelas av elva skådespelare och fyra barn. Att nästan alla skådespelarna har mer än en roll är avsiktligt, berättar Maria Åberg:
– Jag vill ju fokusera på fantasin och dess kraft. Jag tyckte att dubbleringen i rollerna la till en extra dimension till det.
Fredrik Gunnarson har fått axla dels rollen som Oscar, som i filmen gjordes av Allan Edwall, och dels biskopen, Jan Malmsjös klassiska roll.
– Jan Malmsjös gestaltning var en väldigt stark bild i mitt huvud precis som hos så många andra. Men sedan läste jag manus och började se andra sidor i karaktären.
Fredrik Gunnarson vill varken röra sig mot eller från filmens biskop, säger han.
– Men jag skulle vilja nyansera bilden av honom. Han gör onda handlingar men jag tänker inte att han drivs av ondska utan snarare av sitt eget trauma.
Att ge sig på en berättelse som så många människor har ett förhållande till har sina sidor. Maria Åberg berättar hur hon har lagt in ljudbilder i föreställningen som ska associera till scener i filmen som inte finns med i pjäsen.
– Jag känner ett ansvar mot alla som älskar filmen och har sina egna favoritscener men man kan naturligtvis inte ta med allt. Jag hoppas att jag har fångat andan i filmen.
Men, menar hon, även de som inte har sett filmen ska kunna ha glädje av uppsättningen på Intiman:
– Det är viktigt att det inte blir en ”Fanny och Alexanderklubb” där man måste ha tidigare kunskap och egna favoritscener för att ha någon behållning av föreställningen.

Fanny och Alexander

”Fanny och Alexander” har premiär på Intiman i Malmö 30.11.
”Fanny och Alexander” spelas också just nu på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Dramaten i Stockholm och Uppsala stadsteater.
Ingmar Bergmans film hade svensk premiär 1982. Den har visats i Sveriges Television flera gånger.
Berättelsen utspelar sig i Uppsala under åren 1907-1909 och kretsar kring den förmögna familjen Ekdahl.
Gå till toppen