Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Falsk anklagelse mot Sydsvenskan

Tidningen Dispatch International anklagar Sydsvenskan och andra medier för att försöka krossa tidningen ”med olagliga medel”.

Bild: Arkiv: Torbjörn Carlson
Enligt Ingrid Carlqvist, chefredaktör för svenska Dispatch International, har hon polisanmält Sydsvenskan för olaga dataintrång. Intrånget ska ha skett 22 november, samma dag som Sydsvenskan skrev om kopplingen mellan tidningen och Sverigedemokraterna.
Sydsvenskan har inte lyckats bekräfta någon polisanmälan och chefredaktör Daniel Sandström kallar anklagelserna för de mest osannolika han någonsin hört:
– Att vi skulle ha orkestrerat en cyberattack tillsammans med Sveriges Radio och Värnamo Nyheter är så bisarrt att det nästan inte går att ta på allvar. Tyvärr visar det hur lång det konspiratoriska tänkandet på nätet gått idag. Vi beslöt oss för säkerhets skull för att gå igenom vår digitala trafik, eftersom det också är ganska vanligt att datorer kidnappas för olika ändamål.
Sydsvenskans säkerhetsansvarige för IT, Erik Persson, säger så här om företagets digitala trafik:
– Vi kan i dagsläget inte se annat än det som kan betecknas som fullt normala trafikmönster. Den 21 november hade Sydsvenskan 1,35 miljoner webbsidehämtningar. 43 av dem gick till Dispatch International. I mina ögon är det inget anmärkningsvärt i någon av dessa siffror. Dagen efter, då attacken ska ha skett och Sydsvenskan skrev en nyhetsartikel om Dispatch Internationals kopplingar till SD, hade vi totalt 1,39 miljoner hämtningar varav 96 gick till Dispatch.
Är det vanligt med digitala attacker av det här slaget?
– Vi tolkar informationen från Dispatch International som att det handlar om en typ av DDoS-attack (distributed denial of service). I så fall är det ganska vanligt förekommande. Det handlar om att man involverar en stor mängd datorer på internet för att överbelasta till exempel en webbsida. I det vanliga fallet är ägaren av datorn inte medveten om vad som händer utan datorn blir "kidnappad" via ett virus.
Gå till toppen