Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fiskar tveksam fotvård

Fotvård med fiskar som äter på fötterna har blivit allt vanligare i Sverige. Men Brittiska hälsovårdsmyndigheter avråder.

Bild: Foto: Fritz Schibli/Scanpix
Fotvård med fiskar som äter på fötterna har blivit allt vanligare i Sverige.
Brittiska hälsovårdsmyndigheter avråder bland annat patienter från psoriasis från behandlingen, men i Sverige saknas riktlinjer.
– Tänk dig att du har flera hundra små djur som kommer fram och smakar på fötterna.
Så beskriver Mimmi Nordquist på Fiskpedikyren i Stockholm känslan när man sticker ner fötterna i akvariet. I vattnet simmar hundratals små doktorsfiskar, eller garra rufa, som äter döda hudceller.
– I England är det jättepopulärt, men jag tror att vi svenskar är lite mer misstänksamma mot om det här verkligen är bra, både för fiskarna och för hälsan, säger Annica Joensuu, ordförande för Sveriges hudterapeuters riksorganisation, som inte ser några fördelar med fiskpedikyren.
Brittiska hälsomyndigheter har konstaterat att även om risken att bli smittad av infektioner är låg, så bör patienter med diabetes och psoriasis avstå från fiskbehandlingen, skriver Göteborgs-Posten.
Men det tycker Mimmi Nordquist på Fiskpedikyren är fel.
– Det är jättebra mot psoriasis, vi har jättemånga som kommer flera gånger och det ger verkligen resultat.
I Sverige finns inga riktlinjer för fiskpedikyr, men enligt Socialstyrelsen är riskerna "mycket låga".
– Det är mycket möjligt att vi behöver titta på det här. Om det finns en oro så är det bra att det finns underbyggd fakta som kan stilla den oron, säger Fredrik Haux på Socialstyrelsen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen