Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Regiontopparnas sms ska kollas

Alla regionrådens sms ska fram för granskning. En domstol beordrar Region Skåne att snabbt undersöka och värdera alla meddelanden.

– Region Skåne har inte gjort en tillräckligt noggrann prövning, säger Kristina Harmsen Hogendoorn.
Hon är domare vid kammarrätten i Göteborg och var ordförande när rätten i tisdagens beslut tog regionen i örat för hanteringen av en offentlighetsfråga.
Bakgrunden är en begäran från Sydsvenskan i september i år om att få läsa regionrådens sms. Varje meddelande toppolitikerna tar emot eller skickar, i pappersform eller elektroniskt, kan betraktas som ”allmän handling” och är då i normalfallet offentligt.
Regionen sa nej. Regionråden hade ”särskilt uppmanats att gå igenom” sina meddelanden. Men det fanns inget att lämna ut, enligt den då tillförordnade regiondirektören Ingrid Bengtsson-Rijavec.
Ett sådant beslut duger inte, anser kammarrätten. Alltså har regionen inte följt lagen.
– Antingen fanns det inga sms, eller så fanns det, men de var inte allmänna handlingar, eller inte offentliga. Det framgår inte i beslutet vad det egentligen är man har prövat, säger Kristina Harmsen Hogendoorn.
Sydsvenskans begäran har gått tillbaka till regionen för en riktig granskning.
– Regionen ska se efter om det finns några meddelanden i mobiltelefonerna, sedan ska man göra en prövning av varje enskilt sms, säger Kristina Harmsen Hogendoorn.
Region Skåne har bara att lyda. Kammarrättens beslut kan inte överklagas. Och hanteringen ska vara skyndsam – egentligen på dagen.
Regionens chefsjurist Camilla Ziegler sa i onsdags eftermiddag till regionråden att på nytt gå igenom sina telefoner.
– De får veckan ut på sig, det är upptagna människor. Hittills är det ingen som rapporterat in att de har några sms som är allmän handling, säger hon när Sydsvenskan når henne på torsdagen.
I stället för att svepande säga att det inte finns handlingar måste regionråden nu värdera alla sms i sina telefoner.
– Sms är inte ett vanligt sätt att ta emot allmänna handlingar på, säger Camilla Ziegler.
– I stället är det enklare meddelanden – att man är si och så mycket försenad – eller korta frågor. Innehållet avgör om det är en allmän handling eller inte. Vi får utgå ifrån att var och en [av regionråden] följer gällande lagstiftning och rutiner för diarieföring.
Ni har 33 000 anställda – har det någonsin kommit in en handling till någon av dem via sms?
– Jag har frågat diariet, de kan inte särskilja det. Får man in något via sms, så är det troligaste att man skickar det vidare till diariet som e-post och då syns det inte att det var ett sms.
Regionen, som är Sveriges femte största arbetsgivare, har misslyckats med att sköta kraven på offentlighet. Det slog regionens revisorer fast i en rapport för redan ett år sedan. Särskilt dåliga ansågs cheferna vara. Revisorerna rekommenderade personalutbildning för att komma tillrätta med bristerna.
– Det är en utmaning att nå ut till 33 000 anställda med information om de här frågorna, säger Camilla Ziegler.
– Det är något som man måste påminna om regelbundet – jag vill påstå att vi påminns om det alltsom oftast när media kommer och begär ut handlingar.
Sms-växling mellan regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) och Sydsvenskans reporter Martina Glimberg. Foto: Daniel ekbladh
Gå till toppen