Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Boendet kan begränsa tv-utbudet

Din boendeform avgör om du kan dra nytta av konkurrensen mellan tv-operatörerna. Lägenhetsboende kan ha större valfrihet än villaägare.

Bild: Arkiv: Sydsvenskan
I Malmö har tusentals MKB-hyresgäster skapat valfrihet på egen hand.
Övergången från analog till digital utsändning av tv-signalen och ökad kapacitet på bredbandsnäten har förändrat tv-marknaden.
Nu erbjuder tv-operatörerna flera olika sorters kanalpaket via antenn, parabol, kabel-tv och telejack. Ökad konkurrens kan betyda sänkta priser eller mer valuta för pengarna. Men alla tv-tittare kan inte ta del av det utökade sortimentet och konkurrensen.
Vinnarna är de som bor i lägenhet i flerbostadshus som tillåter parabol, har kabel-tv och bredband. Förlorarna är villaägare utan kabel-tv och bredband och de som bor i flerbostadshus utan kabel-tv och parabolmöjlighet.
Mattias Grafström är vd på Telekområdgivarna som är IT/Telekom-branschens eget organ för klagomålsrådgivning.
– Det är en bra konkurrens på marknaden men konkurrenssituationen varierar väldigt mycket, det gör den. En del har åtta operatörer att välja mellan, andra har bara en, säger Mattias Grafström.
Värdens agerande är viktigt i sammanhanget.
– Vissa konsumenter är låsta genom att hyresvärden eller bostadsrättsföreningen bundit upp sig till en viss leverantör. Då blir man som konsument av med sin valfrihet, säger Mattias Grafström.
Tele2 går bara att ha som operatör om man har tillgång till kabel-tv eller stadsnät och når därför inte alla konsumenter.
– Kunderna bör ha möjlighet att välja den tv-leverantör som passar kundens specifika behov bäst, kommenterar Tele2:s presschef Malin Mellberg.
De stora hyresvärdarna i södra Skåne har olika sätt att hantera situationen.
MKB Fastighets AB är Malmös största hyresvärd med 22 539 lägenheter. Alla hyresgäster, med undantag för studenter som bor i fastigheter som hyrs av Stadsfastigheter, erbjuds kabel-tv via Canal Digital eller Comhem. Många har också tillgång till stadsnätet MKB Net.
Den som vill sätta upp parabol, och på det sättet få tillgång till fler tv-operatörer, måste ansöka om tillstånd hos MKB. Lågt räknat finns det över tusen paraboler i MKB:s fastigheter, men inte en enda hyresgäst har något skriftligt tillstånd.
– Vissa kunder har fått muntligt tillstånd när parabolen är uppsatt på korrekt sätt. Parabolen ska vara monterad på fristående stativ innanför balkongens väggar och ha tak över, säger Margaretha Söderström, som är pressansvarig på MKB.
HSB Malmö tillåter inga paraboler på fasaderna till sina hyresfastigheter, som till exempel Turning Torso. När det gäller fastigheter som ägs av bostadsrättsföreningar bestämmer föreningarna själva om de tillåter paraboler på sina fasader eller inte. Nästan 200 bostadsrättsföreningar och totalt 20 000 uttag är kopplade till det operatörsneutrala fibernätet HSB Bolina med internet och 200 tv-kanaler.
HSB Skåne, som innefattar Lund, har inga generella regler för uppsättning av parabol, det är upp till den enskilda bostadsrättsföreningen att ta beslut.
Hos LKF, Lunds Kommunala Fastigheter kan de flesta hyresgästerna få digital-tv via Com Hem eller bredband. För fast parabol behövs hyresvärdens tillstånd.
– Självklart får man ställa upp en parabol på ett löst stativ på balkongen, det har vi inget att anmärka på, men den får inte hänga ut utanför räcket. Om man vill sätta fast parabolen i fasaden så måste man ha vårt tillstånd, säger Gunilla Flygare, som är marknadschef på LKF.

Uppkoppling avgör valfriheten

Vet du inte vilken uppkopplingsmöjlighet du har så fråga hyresvärden/bostadsrättsföreningen eller testa via operatörernas hemsidor vilken tjänst de kan leverera till dig. Du behöver oftast bara skriva in adress och/eller postnummer.
Så här ser tv-abonnemangen ut beroende på om du har tv-antenn, möjlighet att sätta upp parabol, tillgång till bredband eller tillgång till kabel-tv:
Boxer: tv-antenn 144-219 kr/mån.
Canal Digital: parabol 198-288 kr/mån.
Viasat: parabol 235-255 kr/mån, bredband 155-275 kr/mån.
Telia: bredband 178-248 kr/mån.
Bredbandsbolaget: bredband 149-459 kr/mån.
Tele2: kabel-tv/stadsnät 188-338 kr/mån.
Comhem: kabel-tv/stadsnät 248-408 kr/mån.
Connect TV: stadsnät/iptv för MKB, Lunds energi.
Öresundsnät: levererar avtal för Viasat, C Vision och Sappa.
Prisuppgifterna anger månadskostnad inklusive kort/krypteringsavgift för olika basabonnemang för tv. Eventuell startavgift, uppläggningsavgift, fakturaavgift, boxhyra, tilläggskanaler med mera är inte inräknad. Flera bolag ger paketrabatt om du samtidigt tecknar abonnemang på bredband och telefoni.

Fyra sätt att sända tv

Det finns fyra sätt att sända och ta emot abonnemangens digitala tv-signaler:
Via tv-master till tv-antenn (inomhus eller utomhusantenn).
Via satellit till parabol.
Via bredband till telejack (ADSL) eller fiber (LAN).
Via kabeltv-nät.
Gå till toppen