Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny metod ska hejda parkinson

Genom att transplantera hjärnceller ska parkinsonsjuka kunna slippa både mediciner och att glida in i allt värre sjukdomssymptom.
Snart genomförs de första operationerna i Lund.

– Vi ska visa att hjärnan kan repareras utan bieffekter, säger Håkan Widner, professor i neurologi och ansvarig för patientrekryteringen.
Operationerna i Lund ingår i en omfattande EU-finansierad studie kallad Transeuro som ska gå till djupet med behandlingsmetoden.
Om resultatet blir det förväntade kan transplantationer i framtiden också bli användbara för att bota andra neurodegenerativa sjukdomar som alzheimer och Huntingtons sjukdom.
Och de möjligheterna är enligt Lundaforskarna ett skäl till att EU satsar stort – tolv miljoner euro – på forskningen.
– Parkinson är en modell för metoden och vi vet exakt vilka celler det handlar om och var de sitter, säger neurokirurgen Stig Rehncrona.
Det är en behandlingsform som utvecklades i Lund på 1980-talet som nu ska få sitt definitiva elddop. Den går ut på att med millimeterprecision föra in dopaminceller från aborterade foster på rätt ställen i hjärnan där de tar över de skadade cellernas funktion.
Just Stig Rehncrona hann genomföra totalt arton operationer fram till 1999 innan forskare i USA larmade om risker. Hos amerikanska patienter hade transplantationer lyckats sämre och lett till att parkinsonsjukas ofrivilliga rörelser förvärrades.
– Vi såg inget alls av detta hos våra patienter, säger Håkan Widner. Vi såg istället väldigt goda effekter hos en tredjedel av patienterna som slapp ifrån fortsatt medicinering. Hos de övriga patienterna kunde inga förändringar påvisas.
Håkan Widner säger att det inte gick att bara glömma bort de goda resultaten. För drygt tio år sedan samlades forskare från bland annat Sverige, Storbritannien och Tyskland för att gå igenom alla aspekter av metoden att transplantera hjärnceller.
Mötena ledde fram till att femton forskargrupper i fem länder ansökte om pengar ur EU:s forskningsprogram.
Transplantationerna görs i januari eller i februari. Lund opererar fem patienter och ytterligare femton operationer genomförs i Cambridge och Freiburg. Dessutom har en kontrollgrupp på lika många patienter lottats fram.
– Målgruppen är de som drabbats tidigt, säger Håkan Widner. De kan idag få bra behandlingar med mediciner under tio–femton år men inte längre än så. Därefter försvinner effekterna av medicinerna.
Forskningsprojektet pågår till 2015 då behandlingsmetoden ska vara utvärderad.
– Men redan om ett år ska vi kunna berätta om resultaten, säger Håkan Widner.

20 000 svenskar har parkinson

Parkinsons sjukdom: Det är oklart vad som orsakar Parkinsons sjukdom. Sjukdomen leder till att de nervceller i hjärnan som producerar dopamin bryts ner.
Symptom är långsammare rörelser, att det kan bli svårt att starta en rörelse, liksom skakningar eller darrningar, muskelstelhet och sämre balans.
Nedstämdhet och bristande initiativförmåga hör också samman med sjukdomen.
Omkring 20 000 svenskar har Parkinsons sjukdom.
Alzheimers sjukdom: Leder till demens, alltså en försämring av de psykiska funktionerna.
Huntingtons sjukdom: En fortskridande sjukdom med ofrivilliga, oregelbundna rörelser och tilltagande demens.
Källor: Vårdguiden och NE
Gå till toppen