Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Skribenter lämnar efter namnbyte

När den socialistiska veckotidningen Efter Arbetet kom ut i går hade den bytt namn till ETC Malmö.
Namnbytet har lett till ett internt bråk och samtliga ledarskribenter har nu lämnat tidningen.

Bakgrunden är att föreningen Efter Arbetet, som har samarbetat med ETC-förlaget om att ge ut den Malmöbaserade tidningen, har sagt upp avtalet för att istället inleda ett samarbete med LO och deras tidning Arbetet.
Men innan avtalets sex månader har löpt ut har ETC-förlaget och dess ägare Johan Ehrenberg beslutat byta namn på tidningen till ETC Malmö. Något som har fått samtliga ledarskribenter att omedelbart lämna tidningen.
– Det är klart att vi inte tycker att detta är ett okej sätt att agera. Som jag uppfattar vårt avtal innebär sex månaders uppsägning att man är bunden att göra Efter Arbetet under den tiden, säger Bo Bernhardsson i föreningen Efter Arbetet.
– Vi har försökt få en träff med Johan Ehrenberg men han har inte velat föra samtal med oss.
Inte heller Petter Larsson, redaktör för ledarredaktionen, kände till att tidningen skulle byta namn:
– Jag har inte blivit informerad. Det kom som en överraskning i morse, förklarade han i går.
Det håller inte Johan Ehrenberg med om. Enligt honom var föreningen Efter Arbetet informerade om namnbytet:
– Jag har berättat för Bo Bernhardsson. De kanske inte har informerat varandra, säger han.
Johan Ehrenberg menar att namnbytet var nödvändigt:
– Många av våra prenumeranter har LO-tidningen Arbetet också. Särskilt för den äldre generationen blir det förvirrande med två tidningar med så lika namn.
Enligt Petter Larsson kan namnbytet handla om att Johan Ehrenberg vill ta upp en kamp om prenumeranterna. Men det tillbakavisar Johan Ehrenberg:
– Det handlar inte om någon annans prenumeranter, det är människor som prenumererar på ETC-förlagets tidning. Jag har ett ansvar mot redaktionen och prenumeranterna att se till att utgivningen fortsätter.
Nu går föreningen Efter Arbetet vidare med sina planer att tillsammans med LO ge ut en lokal veckotidning med namnet Efter Arbetet i Malmö. Ambitionen är att kunna starta under våren.
Och Johan Ehrenberg välkomnar den nya tidningen:
– Det har jag inga problem med, ETC Malmö har sina läsare. Men det vore ju jättekul för att då skulle ju LO äntligen ta ett ansvar i mediamarknaden.
Gå till toppen