Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vild skinka på julbordet

Vildsvinsskinka är en av årets nyheter på det svenska julbordet. För en snävare krets av jägare och gäster vid exklusiva köttbutiker har möjligheten redan funnits. Men det är först nu som vanliga konsumenter får tillfälle att servera skinka från vildsvin.

På ett julbord nära dig – vildsvinsskinka.Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
– Vi ser det här som ett angeläget alternativ som vi tror kommer att bli allt vanligare, i takt med att tillgången ökar och konsumenterna vänjer sig vid tanken på julskinka från vilda grisar, säger Anders R Karlsson.
Han är ansvarig för kött hos City Gross-kedjan som i år kommer att ha vildsvinsskinka i alla sina butiker.
Eftersom vildsvinen lever vilt och jagas varierar slaktvikten stort från tio till femtio kilo. Det gör att slakten och styckning måste ske mer hantverksmässigt än vad gäller tamgris. Styckningen av vildsvinen hos City Gross görs i Malmö och slakten i småländska Lönashult.
Vildsvinskött är mörkare och magrare än vanligt fläskkött. All vildsvinsskinka hos City Gross är förkokt och handnätas, kokas och rimmas hos företaget Jojjen AB i Västervik.
Gå till toppen