Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Hon drömmer om OS för Sverige

Pingisproffset Li Fen nådde aldrig ända fram till de stora mästerskapen som kinesisk landslagsspelare. Nu drömmer hon om att spela OS för Sverige.
– Alla har vi våra drömmar och ibland får man ta en annan väg för att nå dem, säger hon.

Li Fens väg var utstakad mot att bli bordtennisspelare i världens största och bästa pingisnation, men tog en sväng genom Blekinge och Skåne innan hon fann sin nya plats på jorden i en 70-talsvilla på Videdal i Malmö.
– Man vet aldrig vart livet för en. Innan jag träffade min man fanns det inga tankar på att stanna i Sverige, säger hon.
Det är en gråmulen tisdag i november och Li Fen är ledig från jobbet som bordtennisspelare i Bundesliga.
Snart packar hon väskorna igen och drar ner till Tyskland för en veckas intensiv träning på det tyska landslagets anläggning i Düsseldorf. Sedan två ligamatcher med TTSV Saarlouis-Fraulutern innan juluppehållet.
– Vi blev tvåa i Bundesliga förra säsongen och det är bästa placeringen hittills, men nu ska vi vinna, fastslår Li Fen.
Vinnarmentaliteten har triggat henne genom hela livet och är lika stark nu vid 36 års ålder. Med förmågan att vara bäst när det gäller gjorde sig Li Fen ett namn i svensk pingis i början av 2000-talet. Över hundra segrar i elitserien, inte en enda förlust.
– Första matcherna i Sverige var jag väldigt nervös. Man ville ju spela bra.
Men det var hennes graviditet som gjorde henne till en riksangelägenhet i januari 2006. Ledare i hennes dåvarande klubb Trelleborg anklagade henne för svek och kontraktsbrott för att hon vägrade spela när hon var i femtonde veckan.
Mindre än ett år tidigare hade hon fört klubben till dess första SM-guld i en dramatisk final där hon i den avgörande dubbeln tillsammans med Marie Olsson vände underläge 8–9 till seger med 11–9 och själv satte den sista bollen med en stenhård forehand mitt i bordet.
Nu var den kinesiska stjärnan plötsligt inte vatten värd och en ledare i hennes första svenska klubb Lyckeby spädde på med anklagelser:
– Jag tycker man kan planera sin graviditet bättre.
Man kan lugnt påstå att Li Fen vann den matchen också. De missnöjda ledarna stod ganska ensamma när debatten rasade som värst, men Li Fen hade gjort sitt i elitserien och sju månader efter att sonen Tim hade fötts blev det Tyskland i stället.
– Jag var rädd för att babyn skulle fara illa, därför ville jag inte spela. Men jag har lagt det där bakom mig och gått vidare, säger Li Fen.
Sonen Tim har hunnit fylla 6 år nu och är mest inne på fotboll. För Li Fen har det aldrig funnits något annat än pingis. Hon upptäckte sporten av en slump som 5-åring hos sin farmors granne som var pingistränare. Efter några år sögs talangen upp i det kinesiska idrottssystemet. Mellan 12 och 18 års ålder levde hon i ett slags pingisinternat med skola tre dagar i veckan och resten pingisträning.
– Men vi tränade två pass även på skoldagarna, berättar Li Fen. Efter det blev det landslaget men jag hade lite otur att hamna i en generation av väldigt bra spelare, så det blev inte så många chanser i stora internationella tävlingar.
Li Fen är långt ifrån ensam om att ha fått ge sig i den stenhårda konkurrensen i Kina. Nu tillhör hon den europeiska eliten med nya pass. Damspelare med kinesiska rötter dominerar rankinglistorna och plockar medaljer på EM.
I sitt tyska klubblag spelar Li Fen med två dubbla Europamästare. Li Jiao vann både 2007 och 2011 för Holland; Ni Xialian vann både 1998 och 2002 för Luxemburg.
– Det finns såklart de som inte gillar den här utvecklingen, men jag ser det som att vi kan hjälpa de europeiska spelarna att bli bättre, säger Li Fen.
Hennes egen dröm är att få spela för Sverige i OS i Rio 2016. Svaret på frågan om hur gammal hon är då kommer blixtsnabbt:
– Hundra (skratt). Nä, men fyrtio och hur gammal är Jörgen Persson? säger hon retoriskt. Slipper jag bara skador så kan jag hålla på länge. Jag känner mig ung.
Resultatutvecklingen i Bundesliga pekar åt rätt håll.
– Första säsongen förlorade jag åtta matcher, sedan har det gått bättre och bättre. I år har jag bara förlorat en av nio singlar.
Rubriken på Bundesligas hemsida efter den senaste segern med 6–2 mot SV Böblingen: ”Li Fen spelar som från en annan planet”.
Rutinen och förmågan att kunna läsa sina motståndare är en starkt bidragande orsak till lyftet, men också att pingisen inte bara är ett jobb.
– Gillar du inte vad du håller på med, så kan du inte bli riktigt bra. Då blir du en maskin, säger Li Fen.

Kinesisk dominans bland toppspelarnaLi Fen

Sex av de tio högst rankade damspelarna i Europa har kinesiska rötter:
1. Shen Yanfei, Spanien
2. Viktoria Pavlovich, Vitryssland
3. Wu Jiadou, Tyskland
4. Liu Jai, Österrike
5. Elizabeta Samara, Rumänien
6. Li Jiao, Holland
7. Li Qian, Polen
8. Li Jie, Holland
9. Daniela Dodean, Rumänien
10. Kristin Silbereisen, Tyskland
Övriga med kinesiska rötter på Topp 100
12. Han Ying, Tyskland
13. Xian Yifang, Frankrike
16. Li Xue, Frankrike
21. Ni Xialian, Luxemburg
22. Li Qiangbing, Österrike
30. Tan Wenling, Italien
42. Hu Melek, Turkiet
48. Tian Yuan, Kroatien
53. Shan Xiaona, Tyskland
63. Huang Mendes Lei, Portugal
66. Xiao Maria, Spanien
66. Zhu Fang, Spanien
69. Liu Na, Irland
76. Li Bin, Ungern
Född: 25 augusti 1976 i Shandongprovinsen i Kina.
Familj: Gift med Fei Feng Chen, sonen Tim 6 år. Föräldrar i Kina, två äldre systrar, en yngre bror.
Bor: Hus på Videdal i Malmö.
Yrke: Bordtennisspelare.
Klubbar: Malmö IF i Sverige, TTSV Saarlouis-Fraulutern i Tyskland.
Meriter: 116–0 i matchkvot under sina år i elitserien 2002–2005 för Lyckeby och Trelleborg, SM-guld med Trelleborg 2005. Som bäst rankad nummer 16 i världen 1999. Heltidsanställd pingisspelare i det kinesiska landslaget i fem år.

Li Fenn

Född: 25 augusti 1976 i Shandongprovinsen i Kina.

Familj: Gift med Fei Feng Chen, sonen Tim 6 år. Föräldrar i Kina, två äldre systrar, en yngre bror.

Bor: Hus på Videdal i Malmö.

Yrke: Bordtennisspelare.

Klubbar: Malmö IF i Sverige, TTSV Saarlouis-Fraulutern i Tyskland.

Meriter: 116–0 i matchkvot under sina år i elitserien 2002–2005 för Lyckeby och Trelleborg, SM-guld med Trelleborg 2005. Som bäst rankad nummer 16 i världen 1999. Heltidsanställd pingisspelare i det kinesiska landslaget i fem år.

Gå till toppen