Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö ska bli bäst i världen

– En trovärdig vision när det gäller Malmö, säger matprofilen Pär Bergkvist.

Han har ätit sig landet runt och provat maten i över trehundra skolkök. Nu vill han hjälpa Malmö att bli bäst i världen på offentlig gastronomi. Maten som serveras på skolor, förskolor och inom äldreomsorgen ska vara god, näringsriktig och hållbar. Och bilden av skolans "mattanter på bespisningen" ska bytas ut mot den av kockar på en restaurang.
Hans eget recept på framgång består av två huvudingredienser:
– Samarbete och kommunikation. Det är skolorna som är bäst på det som lyckas. Och här ligger Malmö redan i framkant, säger han.
Det räcker inte med kockar och kostchefer för Pär Bergkvist, han vill även involvera rektorer, lärare, anhöriga och politiker i skolmaten.
Lärarna ska få hjälp att inkludera mathållning i undervisningen, anhöriga ska få chans att själva prova den offentliga maten, och rektorerna bör vara medvetna om vad en skola vinner på bra mat.
Politikerna har han redan med sig – Lari Pitkä-Kangas (MP) är en annan person bakom projektet. Han är kommunalråd med ansvar för frågor som rör konsumenter, stadsekologi och utveckling.
– Jag provade att jobba i köket på en förskola en gång och blev så imponerad. Det är riktiga kockar som jobbar där, och de förtjänar mer uppmärksamhet, säger han.
Ett sätt att lyfta fram matlagarna är att låta dem byta plats. Det kan handla om att "gästspela" i en annan kommun, eller att praktisera på någon av Malmös restauranger. I utbyte hoppar restaurangkockarna in i skolköken. Som en del av projektet kommer två eller tre skolor under en dag hålla "öppet kök" och låta allmänheten smaka på maten som serveras.
– Vi ska blotta strupen och ta emot synpunkter från alla håll. Och också visa upp allt det bra som redan görs, säger Pär Bergkvist.
Lari Pitkä-Kangas berättar att det varje dag är över 60 000 personer i Malmö som äter offentlig mat.
Hur ser recensionerna ut när det gäller maten idag?
– Vi ligger nog omkring medel, säger han.
Gå till toppen