Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

ÖB: Inte färre än 60 Jas-plan

Sverige tar en säkerhetspolitisk risk om försvaret får färre än sextio nya Super-Jas.
Det anser ÖB Sverker Göranson.

Sverker Göransson, Sveriges ÖB.Bild: Foto: Linus Meyer
På torsdag fattar riksdagen beslut om att uppgradera flygvapnets nuvarande Jas-flotta till superplanet Jas 39 Gripen E. Inför det beslutet framför överbefälhavaren en allvarlig varning för vad som kan hända om det svenska flygvapnet får allt för få stridsflygplan.
Tidigare riksdagsbeslut har gjort att Sverige beställde 200 Jas-plan under 1990-talet. Efter millennieskiftet har flygvapnet krympts till en inriktning mot 100 plan. Nu gäller betydligt lägre tal. Sverker Göranson anser att Sverige under 2020-talet bör ha 60-80 Jas-plan, men i riksdagens beslutsunderlag talas det om 40-60 plan.
– Vi har inom försvaret byggt upp scenarion utifrån den prestanda som utländska plan kommer att ha i framtiden. Då ser vi att det blir en väsentlig försvagning av det svenska luftförsvaret om vi går under sextio plan. I så fall kan Försvarsmakten inte leverera den kvalitet som politikerna kräver, säger Sverker Göranson.
– Jag hoppas och tror att regeringen och riksdagen inte nöjer sig med färre än 60 Jas-plan.
Överbefälhavaren välkomnar dock det "förmågelyft" som riksdagen nu ska fatta beslut om. Han liknar det svenska flygvapnet vid ett boxarlag "som ska klara tillräckligt många ronder" mot en främmande angripare.
Om Jas 39 Gripen inte moderniseras och får tyngre vapen, bättre radar, större räckvidd och längre uthållighet så ser Sverker Göranson Jasplanet som "en amatörboxare som ställs mot ett proffs".
– Det handlar i så fall inte om att Jas bara klarar tre ronder och de utländska planen femton. Frågan är om Jas-planen överlever en hel rond, säger han.
– På samma sätt är det viktigt att vi får tillräckligt många plan. Om flygvapnet får färre än 60 Jas-plan kan vi inte stå upp under tillräckligt många ronder. Då får vi operativa brister i luftförsvaret.
Enligt vissa bedömare kan sådana brister elimineras genom att det svenska luftvärnet moderniseras. Det är en lösning som ÖB är skeptisk till.
– Det behövs kompletteringar av vårt luftvärn oavsett hur många Jasplan vi får. De luftvärnssystem vi har idag håller inte måttet i framtiden, säger Sverker Göranson, som just börjat arbeta med en ny materielplan för de kommande tio åren.
Försvarets behov av ny modern utrustning frestar på ekonomin.
Enligt ÖB bör utvecklingskostnaderna av Jas 39 Gripen delas av "så många länder som möjligt". Inte bara av Schweiz, utan helst även av länder. Några länder som är aktuella i diskussioner om att köpa Jas är Danmark, Brasilien och Nederländerna.
Enligt ÖB måste försvaret inom tio år dessutom få fram 5,5 nya miljarder om uppgraderingen av Jas 39 Gripen ska bli framgångsrik. Och dessutom ytterligare 25 miljarder för andra materialinköp.
– Det påverkar möjligheten att materielförsörja andra delar av försvaret, säger Sverker Göranson, som står fast vid att riksdagspolitikerna måste överväga att lägga ner en hel vapengren – flygvapnet, armén eller marinen – om inte Sveriges framtida försvar ska utrustas med gammalmodig utrustning.
– Om politikerna inte gör någonting så hamnar vi där, säger han.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen