Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hakkors målades på judars dörr

I helgen drabbades två judiska kvinnor på Rosengård av flera antisemitiska hatbrott. Thomas Bull, hatbrottssamordnare på polisen, säger att polisen ser allvarligt på händelserna och planerar öka närvaron i området.

Tre nätter i rad fick de två judiska kvinnorna hakkors målade på sina ytter- och balkongdörrar. I fredags stals många av deras judiska föremål vid ett inbrott, natten till måndagen hade någon kastat sopor mot deras dörr.Bild: Claes F rstenberg
I tio respektive tolv år har de två väninnorna bott i Rosengårdsdelen Törnrosen. De säger att de har vant sig vid att få "judehora", "judesvin" och andra glåpord kastade efter sig.
De båda kvinnorna berättar att de i fredagskväll var en ute en halvtimme.
– När vi kom tillbaka hade någon tagit sig in i lägenheten och stulit en dator och flera judiska föremål, säger en av kvinnorna och uppger att en Davidsstjärna i guld, en bönebok och en mezzusa, en bönekapsel som judiska familjer brukar sätta dörrkarmen, har stulits.
– Dessutom tog de en chanukkaljusstake som tillhört en släkting som dog i koncentrationsläger.
Under natten målade någon hakkors både på ytterdörren och på två balkongdörrar. Hakkorsen tvättades bort av polisen.
Natten till måndagen var hakkorsen tillbaka. När Sydsvenskan kommer på besök på måndagsförmiddagen ligger fortfarande soporna som legat i en soppåse som någon kastat på dörren, utspridda framför dörren.
De båda vill inte ha sitt namn eller bild i tidningen. Vem som ligger bakom dådet vet de inte.
– Antisemitismen har eskalerat här år efter år. Jag har aldrig polisanmält det vi råkat ut för tidigare men från och med nu tänker jag alltid göra det, säger en av dem.
Hon säger boende i kvarteret vet att hon är judinna. Några gånger har hon haft hamnat i häftiga diskussioner om judar och Israel. De båda väninnorna har inga planer på att flytta men om de skulle flytta någon gång, blir det till Israel:
– Att flytta till en annan del av Malmö skulle inte hjälpa. Jag har en bekant i Limhamn som blivit misshandlad för att hon är judinna. Dessutom tycker jag att vi har rätt att bo var jag vill, säger en av dem.
De båda tvivlar på att det finns så mycket att göra för att utradera antisemitismen:
– Men alla nyflyttade invandrare borde informeras om att judar också är människor. Att vi alla har samma blod, samma hjärta.
Sydsvenskan talade i går med två andra boende, som också vill vara anonyma. De har också bott länge i samma område, är bekanta med de båda kvinnorna men har aldrig hört att de fått ta emot antisemitiska glåpord.
– Här har aldrig hänt något liknande under alla de år vi har bott här, säger de boende.
Thomas Bull, hatbrottssamordnare på polisen, säger att polisen tar mycket allvarligt på händelsen:
– Förutom att utreda brotten tänker jag kontakta närpolisen för att även göra ett brottsförebyggande arbete genom att de vistas mer i området, säger Thomas Bull.
Under 2011 och till och med första halvåret 2012 har det anmälts drygt 40 antisemitiska hatbrott i Malmö. Inget är uppklarat.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen