Lund

Har du vrålat ut din ångest?

Fredrik Tersmeden, arkivarie vid Lunds universitet med koll på studenttraditioner, däribland ”elvavrålet” där studenter slår upp fönstren på vid gavel klockan 23 och skriker ut sin teantaångest.

Fredrik Tersmeden.Bild: Maria Malm
– Jag har deltagit i elvavrålet som ritual, men det var inte någon äkta ångest bakom. Det var mer kul att ha elvavrålat.
Är det någon som skriker rakt ut i natten nu för tiden?
– Jag har hört att det fortfarande lever lite grann.
Heter det elvavrålet eller delphivrålet?
– Jag lärde känna det som elvavrålet, men kan tänka mig att det blev känt som delphivrålet när det spred sig över Sverige. I Uppsala och på andra studentorter har man tagit efter det här.
Hur startade det?
– Den vanligaste historien är att några studenter satt i vardagsrummet på Delphi och såg en dokumentär om primalskrik och konstaterade att de hade så jädra mycket tentaångest och så gick de ut på balkongen och vrålade.
Varför på Delphi?
– Kanske berodde det på att mycket teknologer bodde där, det är nära till LTH. Teknologerna har regelbundna gemensamma tentamensperioder – alla har ångest samtidigt. På ställen där det bor humanister, jurister och samhällsvetare som tentar lite när som är det kanske inte kollektivångest på samma sätt.
Funkar det att vråla då?
– Ja, men det tror jag. När man går och bär på frustrationer, att då få ge dem ett synligt och kännbart utlopp. Sen kanske man kan göra det på annat sätt, gå ut i skogen och hugga ved och kasta stenar, det är väl ungefär samma tanke.
Vill du höra hur det lät? Sök på ”Delphivrålet” på Youtube. http://www.youtube.com/watch?v=2SOm72WHj1E
Gå till toppen