Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Filosoferna lämnar Kungshuset

Sommaren 2014 lämnar filosoferna Kungshuset, efter 300 år. Det klubbade fakultetsstyrelsen idag. Men kampen är inte över.

Bild: Arkiv: Ingemar D Kristiansen
Under 2014 flyttar filosoferna från det anrika Kungshuset i Lundagård, till det då nybyggda humanioracentret Lux på Helgonabacken. Det är tvärt emot ett beslut av rektor Per Eriksson sommaren 2010. Då sa han i Sydsvenskan att filosoferna skulle få välja om de ville flytta tillbaka efter en nödvändig renovering av huset. Enligt det nya beslutet flyttar filosoferna in i Lux-huset tillsammans med de andra humanistiska institutionerna.
Frågan är oerhört laddad. Det märks då Sydsvenskan söker flera personer på institutionen, som bollar över frågan till varandra eller hänvisar till skrivna dokument. Få vill uttala sig i eget namn.
– Vi ska ta upp hur vi ser på beslutet i styrelsen i nästa vecka. Jag vill vänta med att säga något innan dess, säger institutionens dekan Björn Petersson.
En person som vill vara anonym berättar att institutionen blivit helt överkörd i frågan, trots rationella argument om lägre hyra och arbetsrum åt alla i det befintliga huset. "Är det något studenterna minns är det när de läste här. Det är en helt unik miljö", säger en anställd på institutionen till Sydsvenskan.
Lynn Åkesson, dekan på institutionen för kulturvetenskaper, anser sig ha studenterna på sin sida för en flytt till det nya humanisthuset.
– Flytten är ett strategiskt viktigt beslut som blir bra för hela verksamheten, inklusive filosoferna, säger Lynn Åkesson och påpekar den dåliga luften och bristen på studierum i Kungshuset.
– Den allra största vinsten är gemensamma ytor, inte minst för studenterna. Men även att vi anställda nu kommer att springa på varandra, istället för att sitta spridda i hus där vi hamnat av historiska tillfälligheter. Nu bygger vi specialdesignat för oss.
Flera anställda anser att värdet i Kungshuset är högre än så. Studieplatser finns på stans kaféer. "Såvitt vi vet finns inga alternativa planer för hur Kungshuset kan användas på ett sätt som bättre gynnar universitetet. Vi har svårt att föreställa oss någon annan verksamhet i Kungshuset som skulle ge lika mycket liv till Lundagård och Universitetsplatsen" skriver tre av institutionens professorer till rektor Per Eriksson och dekanus Lynn Åkesson.
Beslutet är fattat - men kampen är inte över.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen