Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inga krav på färdmätarna

Lagstiftningen brister kring kontroll av bilars färdmätare. Trots nya strängare regler blir bilar som redan registrerats med falska uppgifter, inte upptäckta.

Sedan januari i år ska nyregistrerade bilars färdmätare kontrolleras vid besiktning. Äldre bilar kommer inte att kontrolleras. Från Transportstyrelsens sida menar man att lagstiftningen brister och att det ytterst är en politisk fråga.
– Det finns inget krav på att man ska ha en fungerande mätare i sin bil idag, säger Kjell-Åke Sjödin, Transportstyrelsens expert på fordonsfrågor.
Myndigheten ansvarar för bilprovarnas kontroller och har hand om registerföringen. Enligt Kjell-Åke Sjödin, går det inte att ställa krav på uppgifterna i registret så länge lagstiftningen inte ställer några krav på mätarna. Det verkliga ansvaret ligger enligt honom hos politikerna.
– Registret är bara en konsekvens av lagstiftningen. Man kan inte börja med registerfrågan, säger han.
Som regelverket ser ut idag kan bilar som redan registrerats med falska uppgifter rulla vidare på vägarna under decennier framöver. För att stoppa fusket skulle det krävas en plombering av mätarna som kunde kontrolleras. Ett sådant system kan bli dyrt att utveckla. Enligt Kjell-Åke Sjödin, har ämnet diskuterats, men eftersom lagstiftning saknas har inte frågan tagits vidare. Han tror att lösningen är att ta upp problemet inom ramen för EU.
Han tror att gemene man litar för mycket på mätarna och att köparna borde granska sina bilköp noggrannare.
– Köparens undersökningsplikt är ganska stor och det kan jag tänka mig att vanliga Svenssons har svårt med. Men varje person som blir lurad är ett problem, säger han.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen