Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politiker skyller på kapad sajt

Sverigedemokraten Sven Holst i Svedala har uttryckt rasistiska kommentarer på olika nätsajter. Själv hävdar han att hans konton har blivit kapade.

"Det ligger i blodet hos vissa folkslag, döda och inge respekt".
"Vad i helvete gör araber i VÅRT LAND?".
"Ännu en brottsbenägen parasit med arabiskt blod!".
Kommentarerna har skrivits på Facebook och på den invandrarfientliga nätsajten "Avpixlat". Sven Holst har besökt sajterna och att han säger att han har skrivit en del kommentarer. Men han förnekar att de innehållit rasistiska inslag.
– Nej, nej, nej, det är inte jag som har skrivit det där. Det är inte jag, säger Sven Holst.
Vem är det som har skrivit det då?
– Ja, någon har gjort det.
I ditt namn?
– Ja, tydligen har någon kapat mitt konto.
Vad har du för åsikter i de här frågorna?
– Amen jag har inte tid nu. Men det talar väl för sig självt. Man hör ju och ser saker och ting hur det går till i Sverige.
Det är redaktionen på interasistmen.se som har gjort granskningen av Sven Holst.
I en kommentar på Facebook står det "problemet är invandringen, afrikaner kan åka hem igen omg. plus många andra parasiter som förstör vårt land".
– Skulle det vara nått nytt? Det är gammalt. Så har det alltid varit, säger Sven Holst.
Så du står för att du har skrivit det?
– Nu så säger vi så. Du, jag har inte tid med dig mer nu.
Sven Holst var under förra mandatperioden ledamot i Svedalas kommunfullmäktige. Nu är han ersättare i kommunfullmäktige och i överförmyndarnämnden.
Ordförande för Sverigedemokraterna i Svedala är Sven Beckman. Han känner inte till de rasistiska inläggen och han säger att det är upp till partiet centralt att besluta om uteslutningar.
– Jag ska själv ta kontakt med Sven för att höra hans version. Nu måste frågan utredas men vi på lokal nivå kan inte styra över något. Det är partiet riks som styr. Men vi ska uppföra oss enligt partiets riktlinjer.
Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen känner till de rasistiska kommentarerna och på onsdagen påbörjades en internutredning.
– Det är fullständigt oacceptabelt att en företrädare uttalar sig på det där sättet. Nu måste vi undersöka om det är på det sättet. Man kan inte vara med i partiet om man inte ställer upp på våra grundläggande värden, säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressansvarig.
En utredning tar ett par månader. Om man kommer fram till att en person bör uteslutas är det partistyrelsen som tar beslutet.
Gå till toppen