Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Välj klokt och modernt för radion"

Val av fel digital sändningsteknik kan äventyra framtiden för all etersänd radio i Sverige. Det skriver Christer Hederström, styrelseledamot i organisationen Community Media Forum Europe, i en replik på SR:s VD Cilla Benkös inlägg (25.11).

I den svenska lobbykampanjen för digitalradio nämns aldrig tekniken DAB eller den uppgraderade varianten DAB+.
DAB, digital audio broadcasting, är ett av fyra internationellt godkända system för marksänd digitalradio. Övriga är det europeiska DRM30/DRM+, det amerikanska HD-Radio och det japanska ISTB-T.
I sitt debattinlägg undviker Cilla Benkö inte oväntat att nämna DAB+. Samtidigt antyder hon att Sverige utan digitalradio hamnar på efterkälken, och att FM är en föråldrad teknik som världen överger.
Men det är endast ett tiotal länder som har valt att satsa på DAB eller DAB+. För övriga cirka 190 länder kommer FM att bestå som standard i flera decennier.
Om en digitalisering alls ska ske i Sverige finns det mer modern och frekvenseffektiv teknik att tillgå, exempelvis DRM+.
Det mycket komplexa DAB-systemet skapades under 1990-talet för stora aktörer som public service, men inte för lokala radiostationer. DAB är omöjligt bland annat för Europas 2 300 närradiostationer.
Inget land har fattat beslut om att släcka ned FM-nätet, inte ens Danmark eller Norge.
I sitt inlägg nämner Cilla Benkö inte att Sveriges Radio fick nära 400 miljoner kronor extra i licensmedel för DAB-satsningen under åren 1995–2002. Ändå borde DAB på den tiden ha haft större förutsättningar att lyckas än idag. Då kunde man inte ens föreställa sig de idag mer än 30 000 digitala radiokanalerna på internet.
BBC startade tidigt med DAB, som efter sjutton år inte nått mer än 20 procent av den totala radiolyssningen.
Det finns ännu inga analyser som visar att konsumenterna efterfrågar fler etersända radiokanaler.
Val av fel digital sändningsteknik kan äventyra framtiden för all etersänd radio i Sverige. Dessutom riskeras offentliga medel för hundratals miljoner kronor om året.
Det är ohederligt att måla i svart och vitt – digitalradio eller inte.
Digitalradio handlar om valet av DAB+ eller en bättre lösning för svensk radio. Och vi har gott om tid att välja klokt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen