Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han älskar när ljuset slår över till rött

Mats Nyström är skådespelarbegåvningen som blev programledare på SVT. För ingenting går upp mot spänningen som uppstår under en direktsändning. Då försvinner alla bekymmer.

SVT-profilen Mats Nyström blir 50 år. ”Det hade varit skönare att fylla 30”, säger han.Foto: Jonas Ekströmer/ScanpixBild: Jonas Ekströmer/Scanpix
Första intrycket av Mats Nyström: lågmält vänlig, lätt för att le. Högst medveten om att hans enastående karriär inom Sveriges Television inte bara beror på tur, utan även på hårt strävsamt arbete, plockar han upp en liten ihopvikt lapp.
Han har förberett sig inför intervjun genom att skriva ned idrottssammanhang han medverkat i de senaste två decennierna – som reporter, kommentator eller programledare. Nio fotbolls-EM och VM, sju OS, hundratals program som ”Sportnytt”, ”Sportspegeln”, ”Fotbollskväll”.
Det har blivit åtskilliga omtumlande och idrottsligt storslagna ögonblick genom åren. Som 1992 då Jan-Ove Waldner tog OS-guld i bordtennis.
– Det kändes som jag var med om svensk idrottshistoria, säger Mats Nyström.
Ändå överträffas alla idrottsliga ögonblick av det kamratskap han har upplevt med kollegorna. Och alltsammans övertrumfas nog av en nioårig pojke som Mats gjorde ett reportage om.
– Han hade en hjärntumör och idrottade som rehabilitering. Hans högsta dröm var en fotbollströja från en landslagsspelare. Jag minns hur glad han var när jag fixade tröjan. Den var med när han begravdes två år senare. Det glömmer jag aldrig.
Förutom ett stort intresse för människor drivs han av spänningen som uppstår under direktsändningar.
– Jag är närmast sjukligt beroende av direktsändningar, när saker händer här och nu och inte går att förändra. Speciellt skönt blir det om något går fel och jag måste tänja på gränserna. Då rusar det i kroppen och det känns: ”wow, nu händer det grejer”. Men jag blir aldrig nervös. Jag gillar det här, vet du.
Koncentrationen är så total att vardagsbekymmer och till och med tandvärk upphör då den röda direktsändningslampan tänds.
– Sedan kommer de tillbaka när sändningen är över.
Som son till en politiskt intresserad mamma och en kvällstidningsjournalist närde han tidigt intresse för kultur, samhälle och sport.
Lördagarna tillbringades i soffan i Vasastan med pappa framför Tipsextra. I skolan låtsasintervjuade han kompisarna och refererade matcher. Han härmade dåvarande statsminister Tage Erlander och höll längre tal.
Skådepelarbegåvningen kunde ha blivit ett yrke. Men samtidigt tog han sina första steg som journalist. Det senare banade vägen för karriären.
– Jag har haft tur. Men man måste förtjäna turen genom hårt arbete, säger Mats Nyström.
Eyal Sharon Krafft /TT Spektra
Mats Nyström
Gör: Programledare på SVT, bland annat för ”Gomorron Sverige”.
Bor: Nacka söder om Stockholm.
Familj: Lever med Diana sedan 1987. Döttrarna Ebba, 16, och Elin, 13 år.
Aktuell: Fyller 50 år den 9 december.
Fritidsintressen: Följa med på döttrarnas handboll. Teater.
Favoritförfattare: P O Enquist.
Favoritidrotter: Fotboll och hockey.
Favoritlag: ”Det håller jag för mig själv, annars blir tittarna färgade av det. Men jag kan säga att jag har hejat på Arsenal ända sedan jag var liten.”
Samhällsintresse: ”Jag är en nyhetsnarkoman. Samhällsfrågor engagerar mig. På senare år har jag förstått att saker och ting sällan är svarta eller vita. Det finns inga enkla lösningar på världsproblemen.”
Gå till toppen