Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstverk polisanmäls

"Ett hån mot en folkgrupp".
Det menar en privatperson i Lund som känner sig illa berörd av utställningen på Martin Bryder Gallery i Lund där konstnären Carl Michael von Hausswolff visar en akvarell med krematorieaska från koncentrationslägret Majdanek. Konstnären är nu polisanmäld för brott mot griftefriden.

Det var efter en debattartikel av författaren och läkaren Salomon Schulman publicerad i Sydsvenskan som anmälaren bestämde sig för att vända sig till polisen. I artikeln reagerar Schulman starkt mot att konstnären samlat ihop aska från en av kremeringsugnarna i Majdanek och använt i sitt konstverk.
"Aldrig kommer jag att gå ner i källargalleriet för att beskåda denna skändning av judiska kroppar. Vem vet - en del av askan kanske härrör från någon av mina släktingar" skriver Schulman.
Privatpersonen som nu gjort en polisanmälan för brott mot griftefriden anser att konstverket som visas på Bryders galleri under titeln "Memory works" är en skändning av kvarlevor.
- Detta är en udda anmälan som vi får utreda och som får prövas av åklagare. Grundbrottet kan ha begåtts i Polen, men frågan är om brott har begåtts i Sverige, säger Stephan Söderholm, kommissarie.
Galleristen Martin Bryder vill inte kommentera polisanmälan. Sydsvenskan har sökt konstnären för en kommentar utan framgång men på galleriets hemsida berättar han om bakgrunden till konstverket.
"1989 reste jag och en kollega till Polen för att ställa ut i Kazimerz Dolny, en liten stad vid Wisla floden. Under vår vistelse for vi runt i området för att samla material till utställningen och färden tog oss till Lublin och närliggande Majdanek koncentrationsläger. Jag samlade lite aska från en av kremeringsugnarna, men använde inte detta till utställningen -materialet var för starkt laddat av grymheter som utspelat sig på platsen. Askan har sedan dess följt med mig; alltid funnits där...till hands....givit sig tillkänna. 2010 tog jag fram burken med aska och beslutade mig för att "göra något" med den. Jag tog fram ett antal akvarell papper och beslutade mig för att enbart täcka en rektangulär yta på dessa ark med aska utblandad med vatten. När jag så betraktade bilderna så "talade" dom till mig; figurer visade sig...som om askan innehåller energier eller minnen eller "själar" från människor...människor torterade, plågade och mördade av anda människor och ett av 1900-talets mest hänsynslösa krig".

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen