Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Brandmännen i Skåne snabbast

Skånska brandkårer är snabbast i Sverige på att komma till olycksplatser runtom i länet. Förlarm och offensiva enheter är förklaringen, menar räddningschef Roger Gustavsson på Räddningstjänsten Syd.

Varje sparad minut vid en utryckning motsvarar en samhällsekonomisk vinst på 6 000 kronor i minskade skador.
Det uppger Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tagit fram statistik som visar att den skånska räddningstjänsten utmärker sig i landet genom sina korta utryckningstider. Av de tio snabbaste kommunerna är sju skånska (se faktaruta). – Smickrande siffror. Skönt att se att en massa tankar och arbete har gett resultat, säger Roger Gustavsson, räddningschef i beredskap på Räddningstjänsten Syd.
Korta avstånd, många räddningstjänster på liten yta och många deltidsbrandkårer på småorterna är en del av förklaringen till den skånska räddningstjänstens effektivitet, säger Fredric Jonsson på avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad på SKL.
– Andra faktorer som spelar in är en välfungerande larmkedja och att man utvecklat verksamheten som man gjort i Skåne.
På tredje plats på SKL:s lista kommer Staffanstorp, där Roger Gustavsson är räddningschef. Enligt honom finns två huvudförklaringar som försnabbat det senaste årets skånska räddningsinsatser med flera minuter per utryckning: förlarm och offensiva enheter.
– Förlarm innebär att larmcentralen trycker på knappen under pågående intervju, innan man fått exakt position. På så sätt hinner grabbarna komma i bilarna och får direktiv på vägen till brandplatsen.
Förlarm sparar någon minut per utryckning, uppskattar Roger Gustavsson. Än mer tidsbesparande är de offensiva enheterna, eller första insatsperson – mindre brandbilar som följer med sin förare hem över natten.
– I och med att brandmännen inte behöver åka till brandstationen och hämta bilen kan vi ha en mindre styrka på plats för att påbörja släckningen väldigt fort, innan resten av styrkan är på plats med den stora bilen. Här i Skåne åker vi ju även på sjuklarm, och snabbheten gör att chanserna för överlevnad hos till exempel en person med hjärtstopp kapas med många minuter.

Utryckningstid

Kommun Minuter
1. Ystad 7,5
2. Landskrona7,6
3. Staffanstorp8,0
4. Tranås8,0
5. Malmö8,1
6. Säffle 8,5
7. Helsingborg8,5
8. Jönköping8,6
9. Skurup8,6
10. Trelleborg8,6
Gå till toppen