Familj

Engagerad hittar alltid nya mål

Det blir gärna så mycket fotbollssnack, tycker Lena Videkull själv. Så vi börjar i en helt annan ände.
– Jag har väl kvar mitt hetsiga humör och det går igång när vi diskuterar Malmö, säger den förra landslagsstjärnan.

Från Trollhättan via anrika Öxabäck förde fotbollen henne till Malmö och MFF 1989 och sedan dess har hon blivit staden trogen och har lärt sig älska den, men pratar också gärna om bristerna.
– Vi diskuterar ofta sjukvård och skolor och hur de frågorna hanteras. Nu bygger man baracker här ute för barnen, det finns inte plats i ordinarie skolor. Vad lägger man egentligen pengarna på, undrar hon retoriskt.
”Här ute” är sydvästra Malmö. Lena Videkull bor närmare bestämt på Strandhem, koloniområdet som smygbebyggdes till permanentboende och till slut fick sitt erkännande.
– Klart sommaren är bäst. Men här är mysigt på vintern också. Det ligger nära vattnet, husen är väldigt olika och det är inte så långt in till stan. Sen gillar jag att påta i trädgården och längtar redan till våren, för nu finns inte så mycket att göra.
Att skolfrågor intresserar är inte så konstigt. Lena jobbar sedan 1995 som instruktör på fotbollsgymnasiet. Men hon har dessutom tvååriga dottern Felicia tillsammans med makan Nina och ytterligare ett barn på väg i april.
Felicia simmar gärna och det för in Lena Videkull på ett annat hett ämne.
– Det är horribelt att man lägger miljoner på att rusta upp Malmö stadion, som visserligen är K-märkt, men som gjort sitt för länge sedan. Jag har sett alltför mycket av de mögliga omklädningsrummen. Man borde lägga pengarna på något vettigare. Vi behöver en riktig simhall och man pratar om stadion, men inget händer. Det är horribelt.
Jobbmässigt delar Lena sin tid mellan tjejerna på fotbollsgymnasiet och att vara ungdomsansvarig i LDB FC Malmö. Hon har högsta tränarutbildningen och har varit ansvarig i gamla MFF och i Husie IF.
– Nu när vi har barn vill jag inte vara iväg på helgerna. Felicia tar sin tid. Det är gymnastik, bad och andra aktiviteter och så gillar hon att spela boll.
– Jag får en del förfrågningar från klubbar, men man kan väl vara elittränare när man är 60 också? Jag tycker det är fantastiskt roligt med eleverna på gymnasiet. Det handlar inte bara om att lotsa alla att bli elitspelare, en del blir ledare och det behövs verkligen fler kvinnliga. Det märker jag även i mitt jobb i LDB.
Lena Videkull har precis nåtts av nyheten att LDB FC Malmö och FC Rosengård planerar ett samarbete. Hon har svårt att avgöra vad det betyder för hennes jobb som ungdomsanvarig i LDB FC.
– Jag vet inte mycket om FC Rosengård, men de har ju inte någon större flickverksamhet och vi kan kanske tillsammans bygga något där, utifrån hur vi arbetar i dag.
Lena Videkull berättar också att elitengagemanget fick sig en törn när hon jobbade på den nivån.
– När jag spelade fanns inte möjligheten att tjäna pengar och sen blev det lite fel proportioner. Tjejerna ville bara ha och när man fick lägga mycket tid på det, tröttnade jag på att träna elitlag.
Lena Videkull var själv med om den första stora framgångsvågen i svensk fotboll på damsidan. Debuterade när Sverige blev Europamästare 1984 efter två dramatiska finaler mot England och gjorde sedan 71 mål på 111 landskamper.
– Det var mycket fantastiskt jag fick uppleva. Första EM, första OS och första VM, där vi dessutom blev trea. Och sen VM på hemmaplan här i Sverige.
Lägg därtill två SM-guld med pionjärklubben Öxabäck och fyra med Malmö FF.
Och när vi nu är tillbaka i fotbollssnacket, så hoppas Lena fira med mycket sådant i dag.
– Jag hade först tänkt smita undan, men det är ju roligt att träffa alla man spelat ihop med och träffat i arbetslivet. Så det blir fest. Det är alltid roligt att prata gamla minnen.
En resa blir det ändå, till Budapest kommande helg. Och resor är ett stort intresse för den 50-åriga landslagsforwarden.
– Det är så skönt att resa när man själv vill, utan fotbollen. En av de största upplevelserna var när vi åkte till Filippinerna där Ninas bror bor. Det var allt från fantastiska stränder, till ett Manila där det man fick se inte var lika roligt. Det gav perspektiv på saker och det är nyttigt.
Drömresan då?
– Jag skulle vilja åka till New York, för jag tror det kan ge många upplevelser.

Lena Videkull

Yrke: Instruktör vid fotbollsgymnasiet i Malmö och ungdomsansvarig i LDB FC Malmö.
Familj: Makan Nina, dottern Felicia.
Bor: Hus på Strandhem i Malmö.
Meriter: EM-guld och VM-brons i fotboll. 111 A-landskamper, 71 mål. Sex SM-guld. Vann skytteligan sex gånger.
Intressen: Familjen, trädgården, resor.
Aktuell: Fyller 50 år den 9 december.
Gå till toppen