Världen

Kraftigt jordskalv utanför Japan

Ett kraftigt jordskalv med magnituden 7,3 skakade i dag Japans östkust. Byggnader svajade i Tokyo och tsunamivarning utfärdades, men har dragits tillbaka. 


– Allt runtomkring började skaka. Krukor, flaskor, glas. Sen blev det mer och mer. Det var en tre meter hög snögubbe i plast som höll på att välta. Jag trodde att jag skulle falla genom jorden. Det var oerhört obehagligt, säger den svenske journalisten Johan Nylander, som satt i foajen på sitt hotell i Tokyo när skalvet inträffade.
Kärnkraftverket Fukushimas operatör, Tepco, uppger att allt fungerat som vanligt vid företagets reaktorer. Elkraftverk och raffinaderier uppges inte heller ha drabbats av några problem.
Invånare på vissa håll längs östkusten uppmanades att evakuera och ta sig till högre mark.
I staden Shichigahama, strax norr om Sendai på den japanska östkusten, blev tsunamivarningen en otäck påminnelse om den ödesdigra marsdagen 2011 när över tolv meter höga vågor slog in över staden och slog sönder det mesta i sin väg. Saki Sato, som numera själv bor i Borås, lyckades få tag på sin familj på telefon.
– Min farmor sade att hennes hjärta var på väg att hoppa ur kroppen. All rädsla från det stora skalvet kom tillbaka, säger Saki Sato.
Då är ändå hennes farmor Tsuyako på 81 år van vid både jordbävningar och flodvågor.
Myndigheterna gick ut med varningar och uppmanar alla att sätta sig i säkerhet.
– Min mamma fick ett meddelande på sin telefon med en varning. Hon tappar upp vatten och ordnar med mat så att de ska klara en evakuering om det blir nödvändigt. Som tur är bor de högt, säger Saki Sato.
Vid halv åttatiden lokal tid på fredagskvällen hävde de japanska myndigheten alla tsunamivarningar.
Skalvets epicentrum låg 284 kilometer utanför Sendai, 459 kilometer nordost om Tokyo.
Skalvet uppmättes i Miyagiprefekturen till en "lägre femma" på den japanska jordbävningsskalan, som löper från ett till sju. Det innebär att det kan förekomma vissa skador på vägar och mindre jordbävningssäkra hus.
Telefonoperatören NTT uppger att deras nät blivit fullkomligt överbelastat av samtal.
En presentatör på etermediebolaget NHK uppmanade flera gånger sina tittare att sätta sig i säkerhet.
– Kom ihåg förra årets jordbävning och tsunami, sade han.
– Ropa på dina grannar och ta er till högre höjd nu!
Jordbävningen i mars 2011 orsakade en förödande tsunami över Japan, då tiotusentals människor omkom och kärnkraftsverket i Fukushima ödelades. Det skalvet mättes till 9,0.
Premiärminister Yoshihiko Noda har avbrutit sin valkampanj inför nyvalet den 16 december, och uppges vara på väg tillbaka till sitt kansli i Tokyo. En av de stora frågorna i valet är frågan om offentliga medel för att säkra byggnader för nya jordskalv.
Reuters rapporterar att det inte ska vara någon risk för en utbredd tsunami i Stillahavsregionen.

Stora skalv i Japan

Omkring 20 procent av världen jordskalv inträffar i närheten av Japan.

11 mars 2011: Ett skalv med magnituden 9,0 drabbar prefekturen Miyagi i nordöstra Japan. Drygt 20 000 människor omkommer. Kärnkraftverket i Fukushima ödeläggs. Över 100 000 människor evakueras på grund av strålningsrisken.
23 oktober 2004: Ett skalv på 6,8 drabbar Niigata-prefekturen. 67 människor omkommer.
17 januari 1995: Ett skalv på 7,3 drabbar Kobe i västra Japan. 6 437 människor rapporteras döda eller saknade. (TT-NTB)
Gå till toppen