Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Den här gången är inte gräset grönare någon annanstans

Sveriges snyggaste kontor finns i Malmö. Utmärkelsen gick till designern Tony Rydberg som tagit in gräsmatta och blå sommarhimmel i konferensrummet.

I april flyttade design- och inredningsföretaget Ideas in i sprillans nya lokaler på andra våningen i ett nybyggt parkeringshus vid Centralen.
Ett kontor i ett parkeringshus?
– Ja, så reagerade vi också när vi fick förslaget av Jernhusen. Men när vi kom hit insåg vi att läget inte kan bli bättre, säger Tony Rydberg och tittar ut över bussar, taxibilar och människor som myllrar in och ut i den stora glashallen. Mellan husfasaderna vid Posthusplatsen skymtar Turning Torso.
Tillsammans med sonen Oscar Rydberg, som jobbar med 3D-design, visar han runt i det 250 kvadratmeter stora kontoret med en 19 meter lång glasfasad från golv till tak mot torget. Lokalen bestod ursprungligen av en helt öppen yta med väggar och golv i råbetong.
– Det gav oss möjlighet att skapa ett kontor som speglar vår verksamhet och få det precis som vi ville ha det.
Ledorden är att det ska vara kul på jobbet. Tony Rydberg som har ett mångårigt förflutet i reklamvärlden talar mycket om ”stiff”. I bemärkelsen att han ogillar allt som är stelt.
– Hur kreativt blir det i ett vanligt konferensrum? Min tanke är att man både kan vara seriös och ha glimten i ögat, säger han och öppnar glasdörren till kontorets konferensrum – som inte liknar något annat.
Här har man skapat ett stycke svensk sommar i form av en grönskande äng, betande kor och en blå sommarhimmel med vita tussmoln. Korna består av stolar som klätts med kohudar och gräset är en matta av tjockt konstgräs av samma typ som man har på fotbollsplaner. Den blå sommarhimlen är en specialbeställd fondtapet som ger en oändlighetskänsla.
– Vi fick klippa gräset med en grästrimmer så att vi enkelt kunde öppna och stänga dörren, berättar Tony Rydberg muntert.
Kontoret är lika mycket företagets showroom som arbetsplats.
I bottenplanet ligger en biluthyrningsfirma. Gläntar man på en gardin i köksdelen ser man rakt ner i tvätthallen. Rampen in och ur parkeringshuset skapar ett snedtak i den bakre delen av lokalen. Bilarna är dock inget problem, intygar Tony Rydberg.
– Däremot märker vi av tågen i Citytunneln, säger Tony Rydberg och samma stund känns en lätt vibration i golvet.
Företaget har bland annat skapat inredningen till fastighetsägaren Jernhusens kontor på Centralen, inredningen i ”Gröna hallen” och uteserveringen framför glashallen. Tony Rydberg designar också kontorsmöbler, bland annat skrivbord och förvaring, plus belysning och mattor för den privata marknaden.
På den egna önskelistan står att få inreda Arbetsförmedlingen och Försäkringskassans kontor och besöksrum.
– Där skulle man kunna göra hur mycket som helst, konstaterar både far och son och man kan nästan se hur tankeverksamheten går igång.
Förstapriset i tävlingen ”Sveriges snyggaste kontor” är en skulptur föreställande ett rådjur, skapad av Ernst Billgren, och står nu hedersplats.
– Jag blev otroligt glad. Och det känns extra roligt att man valde att prisa ett kontor i Malmö och den här regionen, avslutar Tony Rydberg.
Lena Forsfält

Sveriges snyggaste kontor

Arrangerades för andra året av Fastighetssveriges systermagasin Lokalnytt. Fem finalbidrag röstades fram och från Skåne deltog även Färs och Frostas Sparbanks nya kontor i Lund (Sydsvenskan den 23.9).
Tävlingen avgjordes den 22 november i Stockholm. Juryns motivering, under ledning av arkitekt Gert Wingårdh, var: ”Ideas har hittat den röda tråden. Med det gröna gräset och de betande kostolarna är kontoret allt annat än uppstyltat”.
Övriga pristagare är Mojang AB, Stockholm och Forefront Consulting Group, Stockholm.

Tony Rydberg

Gör: driver sedan 2006 Ideas (uttalas på engelska) som arbetar med marknadsföring, design, inredning, event. Fyra anställda och ett stort kreativt nätverk som kopplas in vid behov.

Bor: I Höllviken.

Familj: Hustru: Charlotte, dottern Victoria, sonen Oscar.

Bakgrund: design- och marknadskommunikatör. Mamma Kerstin och systern Helene Rydberg driver Rydbergs Dance Academy i Malmö, brodern Peter driver frisörsalongen Rydberg & co, faster Eva Rydberg är teaterdirektör på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.

Dans: ”Jag har prövat på allt från balett till stepp, men till fars stora besvikelse hade jag inte kvaliteterna för att bli proffsdansare”.

Gör också: Tränar, reser till någon storstad för att få inspiration. Deltar på möbel- och designmässor, har kul med vänner och familj.

Gå till toppen