Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tonåringars frivilliga sex kan vara straffbart

Tonårssex är en komplicerad sak – även rent juridiskt. Är den ena 15 år eller äldre och den andra under 15, kan den byxmyndige åtalas för våldtäkt mot barn, hur frivilligt sexet än är från båda parter.

– Lagen skärptes för att skydda barn mot övergrepp från vuxna. Inte för att ungdomar som har haft ömsesidigt sex ska dömas. För de unga killar som drabbas är en sådan här dom traumatisk.
Det säger Thomas Bodström, advokat och före detta justitieminister och den som var ansvarig för förarbetena till 2005 års skärpta sexualbrottslagstiftning. För att skydda barnen och lättare kunna fälla den som förgripit sig på personer under 15, slopades kravet på tvång helt. I stället infördes en ny straffbestämmelse som utgår från att sexuella handlingar med någon under 15 per definition är våldtäkt mot barn.
– Tanken är god. Men när unga pojkar i 15- till 18-årsåldern döms för sexualbrott mot barn, trots att det inte förekommit våld eller påtryckning och flickan är 12 till 15 år, är någonting fel, säger Helen Wiwen-Nilsson, advokat i Malmö.
Hon har kommit i kontakt med flera fall där sexet har varit ömsesidigt, paret haft en längre relation och åldersskillnaden inte har varit mer än ett till tre år. Oftast är det flickans föräldrar som har gjort anmälan.
– Det är lätt att misstänka att det är jurister och 40-talister som sitter och moraliserar över ungas sexualitet. Om båda tycker att det är njutbart, varför ska vi moralisera och kriminalisera? säger Helen Wiwen-Nilsson.
Det finns en möjlighet att lindra straffet till sexuellt utnyttjande av barn. Det finns också en möjlighet att inte döma, genom den så kallade ansvarsfrihetsparagrafen. Det som avgör är om den sexuella handlingen bedöms som mindre allvarlig och om det är uppenbart att gärningen inte inneburit något tvång. Också åldersskillnaden spelar in, liksom vilken relation de båda unga hade vid tillfället. Tanken är just att undvika att unga par som är nära i ålder och har ömsesidigt sex inte ska råka illa ut.
RFSU:s jurist har tillsammans med Thomas Bodström, som själv har stött på flera liknande fall som advokat, gått igenom en rad domar från olika håll i landet.
– Vi ser att rättspraxis håller på att bli allt hårdare. 15- och 16-åringar som haft sex med sina 13- eller 14-åriga partner döms. Bara det att bli anklagad för våldtäkt när man är så ung, och har haft ömsesidigt och överenskommet sex med sin partner är förfärligt. Det får också oerhörda konsekvenser för den unge, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU.
Hon syftar bland annat på hovrätten i Skåne och Blekinges dom från augusti, då en skånsk kille dömdes för sexuellt utnyttjande. Han hade haft samlag med sin flickvän när han själv nyss fyllt 15 och hon var 13 år och fyra månader. Tingsrätten i Ystad hade beslutat att ogilla åtalet, eftersom samlagen var frivilliga, flickan ätit p-piller eller på annat sätt skyddat sig och deras relation var långvarig. Det faktum att paret ofta sov över hos varandra med respektive föräldrars goda minne, spelade också in i bedömningen. Men hovrätten ansåg inte att det var möjligt att fria pojken från ansvar på grund av flickans låga ålder.
– Från början fungerade lagen som det var tänkt, men efterhand har praxis gått åt fel håll, säger Thomas Bodström.
Därför, menar han, är det dags att regeringen justerar det som inte fungerar.
– Självklart är det möjligt att korrigera det här. Olyckligt nog tror jag dock inte att det kommer att ske. I stället hoppas jag att Högsta Domstolen tar upp nya fall som kan bli prejudicerande, säger han.
Sydsvenskan har sökt justitieminister Beatrice Ask, men hon har avböjt att svara på frågor.

Prejudicerande domar i HD

En 17-årig pojke hade frivilligt samlag med en flicka på 14 år och 7 månader. HD ansåg att åldersskillnaden var godtagbar eftersom flickan var nära 15-årsgränsen och att ansvarsfrihetsregeln därför kunde tillämpas. Åtalet ogillades. (2007).
En 25-årig man hade samlag med en flicka på 14 år och 10 månader. Flickan hade druckit, inte sovit på länge och sagt nej, men uppgav att hon var osäker på om mannen uppfattat det. HD sänkte 25-åringens våldtäktsdom från hovrätten till sexuellt utnyttjande av barn. (2006).
En annan 25-årig man hade samlag med en flicka på 13 år och 10 månader. Samlaget bedömdes som frivilligt även om flickan uppgav att mannen tjatat på henne. HD fastställde hovrättens dom för sexuellt utnyttjande av barn. (2006).
86 personer mellan 15 och 20 år lagfördes 2011 för våldtäkt mot barn eller sexuellt utnyttjande av barn. Hur många av dessa som handlade om ömsesidigt sex utan tvång framgår inte.

93 personer mellan 15 och 18 misstänktes för våldtäkt mot barn 2011. I sju av fallen gällde det våldtäkt mot en pojke. 81 personer mellan 15 och 18 misstänktes samma år för sexuellt utnyttjande av barn, 21 för sexuella övergrepp mot barn.

Källa: Brå.

Gå till toppen