Annons

Annons

Annons

Malmö

”En fantastiskt fin man”

Varje år dör omkring 90 personer i Sverige av dödligt våld.Malmöbon Asim Berciragic var en av dessa.Idag klockan 12.50 begravdes han.

Hemlöse Asim Berciragic hittades mördad i centrala Malmö i november. Igår begravdes han vid den muslimska begravningsplatsen på Östra kyrkogården. Anhöriga, vänner, polisutredare från länskriminalen och Stadsmissionen deltog i ceremonin.

Bild: Foto: Lars Brundin

Annons

Några minuter efter klockan sex på morgonen den 9 november hittades en 53-årig man på en trappavsats intill Pauli gymnasium. Enligt polisen hade han blivit mördad.Den mördade mannen var Malmöbo och hette Asim Berciragic. Han var en av nästan 1 000 hemlösa Malmöbor.– Han var mycket i farten i Folkets park. Det var en människa som man hade en relation till och pratade med nästan varje dag. Han spred mycket glädje. Han var glad, sjöng och dansade. Samtidigt får jag dubbla känslor. Varför blir en människa större efter sin död?, säger Mårthen Gunnarsson, Folkets parks chef.Idag vid lunchtid begravdes Asim Berciragic vid den muslimska begravningsplatsen på Östra kyrkogården. Innan gravsättningen hölls en bönestund vid Islamic centers moské.Mårthen Gunnarsson, anhöriga, vänner, polisutredare från länskriminalen och Stadsmissionen var på plats. En av dem var Christine Gyhagen, skådespelare och volontär inom Stadsmissionen.– Det här är inte klokt, helt galet. Jag träffade honom mycket och har underbara minnen av honom. Det var en fantastiskt fin man, otroligt ödmjuk. Han skulle ha sett hur många det är som bryr sig, säger hon.Asim Berciragic föddes i Serbien 1959. Efter att ha utbildat sig till trafikingenjör startade han och dåvarande hustrun ett skrädderi. Han kom till Sverige på 90-talet efter att ha flytt kriget i Jugoslavien.Som hemlös satt han ofta på en bänk inne på Coop vid Folkets park. Efter mordet ställde personalen på Coop ut gravljus och blommor utanför affären. Minnesplatsen växte snabbt med brev, blommor och tända ljus.2007 blev han intervjuad av Arne Järtelius i boken "Vem älskar en hemlös!".– Här i Sverige har jag arbetat som lärling på ett bageri, som pizzabagare och som kock på en restaurang. Helst skulle jag vilja ha en egen restaurang, men det är svårt. Mat tycker jag om att laga. Jag får inte så många tillfällen, men ibland lagar jag mat hemma hos några kompisar som har en lägenhet med kök, berättade Asim Berciragic.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan